• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Opinion»Τα θύματα του θυμού
Opinion

Τα θύματα του θυμού

25 Μαΐου, 2022Updated:25 Μαΐου, 2022Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Οι μαμάδες άλλαξαν. Δυναμικές, ανεξάρτητες, επαναστάτριες και instagramers. Και τα παιδιά; Ακούει κανείς; Τα “ακούει” κανείς; 

Τι σας έκανε να πιστέψετε πως οι παραπάνω ρόλοι σας, και πολλά μπράβο γι’ αυτούς, θα σας υπερκαλύψουν ή θα σας αντικαταστήσουν στον ρόλο της μητέρας.
Γράφει η Στέλλα Δροσοπούλου
Να διαγραφούν με μια κατακόκκινη γραμμή όλα, αν έφερες στον κόσμο ένα παιδί και ολιγώρησες  έως να γίνει 18. Δεν το ρώτησες ούτε αν θα το γεννήσεις, αλλά ούτε αν θα περάσεις την εφηβεία σου παράλληλα με εκείνο. Δεν ρώτησες τις υπόλοιπες μητέρες που το έβγαλες εκεί έξω γρήγορα γρήγορα και χωρίς τα απαραίτητα αξιακά εφόδια. Και δεν ρώτησες και τα υπόλοιπα παιδιά που έπεσαν θύματα του θυμού του, της γονικής σου ανεπάρκειας και της τσαλαπατημένης τους, πυξίδας προς την ενηλικίωση.

Εννοείται πως είμαι πολύ θυμωμένη και με τους μπαμπάδες, αλλά πεποίθηση μου είναι να επικεντρώνεται κανείς στο τι μπορεί να κάνει ο ίδιος. Οι άλλοι δεν αλλάζουν και μπαίνοντας στην θέση της μαμάς σε αυτό το κείμενο, θυμώνω με εμάς.

Με τον εαυτό μου πάνω από όλα που παραμυθιάστηκα πως ως σύγχρονη γυναίκα μπορώ να τα έχω όλα. Καριέρα, προσωπική ζωή, παιδιά, ανεξαρτησία. Ναι, να τα αποκτήσω μπορώ αλλά να τα διατηρήσω, να τα φροντίσω, να τους αφοσιωθώ; Να κάπως έτσι αποφάσισα να γυμνάζομαι, γιατί χρειάζονται υπεραντοχές για να τα βγάλεις πέρα. Υπεραντοχές, πνευματικές, ψυχικές και σωματικές.  Εδώ είναι που χρειάζεται εξίσου και η λογική και η ωριμότητα για να θέσει κανείς τις σωστές προτεραιότητες.
Έχουμε και λέμε δια της ατόπου απαγωγής, για παράδειγμα.

Βάζεις τελευταία προτεραιότητα τη δουλεία; To αποτέλεσμα;  Oι γυναίκες με παιδιά δεν προτιμούνται. Στην δουλειά μου δεν παίρνω ποτέ προαγωγή. Δεν με καλούν στα meetings που γίνονται αργά το απόγευμα. Οι άντρες παίρνουν πάντα καλύτερους μισθούς.

Βάζεις τελευταία προτεραιότητα την σωματική και πνευματική σου υγεία; Εμφανίζονται προβλήματα, σωματικά, ψυχολογικά ακόμη και οικογενειακά κατ’ επέκταση.

Βάζεις τελευταία προτεραιότητα τα παιδιά; Στην καλύτερη περίπτωση υποφέρεις από τύψεις, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν έφηβοι που εξελίσσονται σε ενήλικες που θα δημιουργούν προβλήματα και σε εσένα, αλλά και στην κοινωνία για πολλά χρόνια.

Την προσωπική ζωή αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, δεν την αναφέρω καν ως μεμονωμένο παράγοντα μιας ισορροπημένης εργαζόμενης μητέρας, κάπου εκεί στην σωματική και πνευματική υγεία την στριμώχνω και όπου χωρέσει.

Η άτιμη η εφηβεία! Δεν αφήνει πολλά περιθώρια να θέσεις προτεραιότητες ως γονιός. Αυτή είναι, μια και σαρωτική. Όσο κρατάει για το κάθε παιδί, τόσο χρειάζεται και οι γονείς να είναι αφοσιωμένοι και σε ετοιμότητα. Και φυσικά να φροντίζουν παράλληλα για τα προς το ζην με περισσή ενέργεια που θα αντλούν ο καθένας από αλλού.
Αυτό είναι, έγινες γονιός. Τώρα προχώρα με τον ρόλο που επέλεξες, περιθώρια για να οπισθοχωρήσεις δεν υπάρχουν.

Ζούμε σε μια χώρα που κανένας δεν θα σε βοηθήσει ουσιαστικά σε αυτόν τον δύσκολο ρόλο. Ζούμε σε μια χώρα που κοινωνικές υπηρεσίες για να προστατεύσουν την υπόλοιπη κοινωνία από αστοχίες ανατροφής παιδιών δεν υπάρχουν. Ζούμε σε μια χώρα που υπηρεσίες για να προστατεύσουν τα παιδιά από τους γονείς τους, δεν υπάρχουν. Άρον τον κράββατον σου και περιπάτει.

Αν μπορείς, θυμήσου πως κανένας δεν θα ωφεληθεί από παιδιά θυμωμένα και φορτωμένα με τις δικές σου πληγές και τα δικά σου όνειρα. Μην ξεχνάς πως την δική σου εφηβεία (τη δεύτερη συνήθως) αν δεν την πέρασες γιατί σε «κλάδεψαν» αντί να σε «ποτίσουν» ίσως πρέπει να την κρατήσεις  για αργότερα ή «κάνε την γαργάρα». Η εφηβεία του παιδιού κρούει τον κώδωνα. Φρόντισε τα παιδιά σου να μην γίνουν θύματα του θυμού σου, που με την σειρά τους θα γίνουν θύτες, μεταφέροντας τον δικό τους θυμό εκεί έξω.

Εντάξει ξέρω, δεν σε νοιάζει καθόλου για τον κόσμο εκεί έξω (δεν το καταλαβαίνω, αλλά το ακούω) για το παιδί σου όμως; Aν δεν σε νοιάζει ούτε για αυτό, δεν το καταλαβαίνω, δεν το ακούω και δεν το δέχομαι!

Και με το δίκιο μου θυμώνω.  Αν δεν έχεις προσωπικό κίνητρο να εκτονώσεις τον θυμό σου κάπου εποικοδομητικά,  σου έχει παρουσιαστεί το ισχυρότερο από όλα!. Σκέψου ποιος σε «βλέπει»!!. Το παιδί σου σε παρακολουθεί και σε αντιγράφει. Βρες κάτι να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, λύτρωσε τα παιδιά σου από «εσένα».

Στέλλα Δροσοπούλου
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΛογαριασμοί ρεύματος: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα έως 600 ευρώ - Πιθανή η αλλαγή στα κριτήρια
Next Article Τέξας: Άγνωστα τα κίνητρα του δράστη που σκότωσε 21 άτομα σε δημοτικό σχολείο

Related Posts

Τι είδους Φιλεθευρισμός;

13 Ιουνίου, 2025

Πόθεν έσχες

13 Ιουνίου, 2025

Συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα: Εθνική αποτυχία η εθνική ευκαιρία;

12 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.