Τελωνειακές επιβαρύνσεις στις εισαγωγές από την Κίνα αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αγορές από πλατφόρμες χαμηλού κόστους, όπως η Shein και η Temu. Από το καλοκαίρι θα ισχύουν δασμοί έως 3 ευρώ σε κάθε δέμα. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου δέματα αξίας κάτω των 150 ευρώ που εισέρχονται στην ΕΕ θα υπόκεινται σε δασμούς.
Από την 1η Ιουλίου 2026, ο δασμός θα επιβάλλεται σε κάθε διαφορετική κατηγορία ειδών, που προσδιορίζονται από τις δασμολογικές υποκατηγορίες τους, τα οποία περιέχονται σε ένα δέμα. Οι νέοι κανόνες ανταποκρίνονται στο γεγονός ότι τέτοια δέματα εισέρχονται επί του παρόντος στην ΕΕ αδασμολόγητα, οδηγώντας σε αθέμιτο ανταγωνισμό για τους πωλητές της ΕΕ.
Πώς μεταφράζονται οι χρεώσεις στους δασμούς
Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο όγκος των μικρών δεμάτων που φτάνουν στην ΕΕ έχει διπλασιαστεί κάθε χρόνο από το 2022. Το 2024, 4,6 δισεκατομμύρια τέτοια δέματα εισήλθαν στην αγορά της ΕΕ. Το 91% των μικρών αποστολών προέρχεται από την Κίνα. Ο δασμός θα επιβαρύνει κάθε κατηγορία αντικειμένου στο μικρό πακέτο, πράγμα που στην πράξη σημαίνει ότι, για παράδειγμα, εάν η αποστολή περιλαμβάνει μια μπλούζα από μετάξι και δύο από μαλλί, θα θεωρηθούν δύο υποκατηγορίες και θα επιβληθεί σε αυτό το πακέτο επιπλέον χρέωση 6 ευρώ.

