Θεοδωρίδου: Έκκληση για τον εμβολιασμό παιδιών

0

Εν μέσω ανησυχιών για την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, ιδιαίτερα μετά τις διακοπές του καλοκαιριού όπου υπάρχουν φόβοι για φαινόμενα συνωστισμού και καθώς το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα αυξάνοντας την πίεση στο ΕΣΥ, οι ειδικοί επιστήμονες ενημερώνουν για τις τελευταίες παρατηρήσεις τους σε ότι αφορά την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, απηύθυνε έκκληση για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, λέγοντας πως τα εμβόλια είναι εγκεκριμένα για τις ηλικίες αυτές, ενώ εξελίσσονται μελέτες για μικρότερες ηλικίες.

«Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις των ήπιων συμπτωμάτων και οι παρενέργειες του μυοκαρδίου είναι εξαιρετικά σπάνιες (12,6 περιπτώσεις στο 1 εκατ.) ενώ υπερδεκαπλάσιος είναι ο κίνδυνος λοίμωξης από τον κορωνοϊό», είπε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε:

«Μετά τις διακοπές, με το άνοιγμα των σχολείων και με τη συνεργασία του παιδιάτρου πρέπει να μπει στον προγραμματισμό ο εμβολιασμός των παιδιών».

Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο, όπως με παχυσαρκία, σε παιδιά με ανοσοανεπάρκειες ή σύνδρομα και αναπτυξιακά προβλήματα.

Για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης (ενισχυτικής) δόσης η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι οι μελέτες στη χώρα μας δείχνουν πως σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, το επίπεδο των αντισωμάτων μειώνεται σημαντικά μετά τους 6 μήνες. Ιδιαίτερα προβληματίζουν οι ανοσοκατεσταλμένοι, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και άτομα με αυξημένη έκθεση στον κορωνοϊό, όπως οι υγειονομικοί.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε ότι ο ΠΟΥ ζήτησε μορατόριουμ 3ης δόσης ώστε να εμβολιαστεί ο αναπτυσσόμενος κόσμος. Με βάση και το αίτημα αυτό, η χορήγηση της 3ης δόσης πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια και κατά προτεραιότητα σε όσους την έχουν ανάγκη.

Με βάσει το CDC, στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι μεταμοσχευμένοι, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια, με HIV και όσοι λαμβάνουν φάρμακα όπως η κορτιζόνη και άλλα ειδικά ανοσοκατασταλτικά.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα στηρίζει τη γνωμοδότηση της στα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Share.

Comments are closed.