Θεοδωρίδου: Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει - Οι παρενέργειες της τρίτης δόσης

0

Στη σημαντική αύξηση των ραντεβού για την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού το τελευταίο επταήμερο στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πάνω από 200.000 πολίτες έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, ενώ αναφέρθηκε και στην τρίτη δόση, λέγοντας ότι περίπου 660.000 συμπολίτες μας την έχουν κάνει ήδη και πως περισσότεροι από 400.000 έχουν κλείσει τα ραντεβού τους.

Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επικεντρώθηκε στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί τόσο καιρό για τον κορωνοϊό.

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε ειδική μνεία στην μετάλλαξη Δέλτα, η οποία διέψευσε τα αισιόδοξα σενάρια που ανέφεραν πως με το εμβόλιο θα «εξαφανίζαμε» τον φονικό ιό. Η ίδια σημείωσε ότι αυτό δεν συνέβη κι έτσι ο κορωνοϊός θα γίνει «ενδημικός», όπως η γρίπη, και θα παραμείνει στη ζωή μας για καιρό.

Ακολούθως μίλησε για την τρίτη δόση του εμβολίου, υπενθυμίζοντας πάντως πως το πιο σημαντικό βήμα είναι φυσικά η πρώτη δόση.

Ίδιες οι παρενέργειες και στην τρίτη δόση

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάζονται μετά τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση, οι οποίες είναι απλές και ίδιες με εκείνες των αρχικών δόσεων, όπως κόπωση, κεφαλαλγία, που διαρκούν 1-2 ημέρες και αντιμετωπίζονται με αναλγητικό.

Επίσης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έκανε λόγο για σημαντική γνώση και εμπειρία που έχει συγκεντρωθεί εδώ και πάνω από 11 μήνες με την έναρξη των εμβολιασμών κατά της Covid-19.

«Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την παραλλαγή Δέλτα και ασφαλή», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Ακόμη, επισήμανε πως η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση ατόμων, ενώ μίλησε για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, «που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας», τονίζοντας ωστόσο ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων. Επίσης, είπε πως η Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι έως την προσεχή Παρασκευή θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για το ραντεβού για την τρίτη δόση. Όπως είπε, η πλατφόρμα θα ανοίγει στους 5,5 μήνες μετά την παρέλευση του εξαμήνου.

Όσοι έκαναν το εμβόλιο της Astrazeneca, στην αναμνηστική του δόση θα κάνουν είτε με το σκεύασμα της Pfizer είτε με της Moderna.

Για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της J&J, καλούνται να κάνουν την αναμνηστική τους δόση 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.

Share.

Comments are closed.