Τι αλλάζει στη διανομή των self test από 19 Ιουνίου: Πώς και από που θα τα προμηθεύονται οι δικαιούχοι

0

Αλλαγές έρχονται στη διανομή των self test κορωνοϊού από τις 19 Ιουνίου. Οι διαβουλεύσεις της Κυβέρνησης για τη νέα διαδικασία διανομής των self tests βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην Κυβέρνηση κρίνουν θετικά την τα αποτελέσματα από την στρατηγική αυτή.

Η δωρεάν διανομή self test αναμένεται να συνεχιστεί. Αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος.

«Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19 Ιουνίου, με τη διάθεση τρία τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Άκης Σκέρτσος και τόνισε: «Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την οποία ενημέρωνε ότι δωρεάν self tests από τα φαρμακεία θα διατίθενται μέχρι και την 19 Ιουνίου. Μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self tests.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικό Σύλλογος κάλεσε τα μέλη του να τηρήσουν την απόφαση για διανομή self test από τα φαρμακεία έως τις 19 Ιουνίου. «Η συμφωνία που υπογράψαμε με τους αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης προέβλεπε την υλοποίηση του έργου αυτού μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Πιθανή η διανομή από τα σούπερ μάρκετ

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ δήλωσε ότι θα διανέμονται και από άλλα κανάλια πέραν των φαρμακείων.

Ακόμα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι η διανομή μπορεί να γίνεται και από τα σούπερ μάρκετ».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες ή ενδεχομένως αύριο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, προκειμένου οι πολίτες να προμηθευτούν τα self test, ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα, αφού ο ίδιος ο πολίτης θα επιλέγει εάν θέλει να δώσει τον ΑΜΚΑ του ή όχι.

Πάντως, πρόσθεσε ότι το μείζον ζήτημα είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, σημειώνοντας ότι δεν καταλαβαίνει την παράνοια να μη θέλουν κάποιοι να εμβολιαστούν.

Μειώνονται οι δικαιούχοι self test

Μέχρι και το Σάββατο 12 Ιουνίου θα διατεθούν τρία self tests για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα αφορούν στο διάστημα 7/6 μέχρι 30/6. Επίσης από την Δευτέρα 14/6/2021 έως και το Σάββατο 19 Ιουνίου θα διατεθούν τρία self tests για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό).

Ωστόσο, ο αριθμός των δικαιούχων self tests αναμένεται να μειωθεί το επόμενο διάστημα καθώς με το κλείσιμο των σχολείων βγαίνουν από τη διαδικασία μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Παράλληλα, με τη συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων να έχει ξεκινήσει στη λίστα της Κυβέρνησης βρίσκονται ορισμένες διευκολύνσεις για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Μία από αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες είναι από τα τέλη Ιουνίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί να μην έχουν την υποχρέωση να κάνουν self test, όπου απαιτείται για την είσοδό τους (εργασία, εκπαίδευση, πλοία κ.α.).

Share.

Comments are closed.