Τι δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις του Μαξίμου

0

Ευρήματα που έχουν ενδιαφέρον βγάζουν οι λεγόμενες «κυλιόμενες» δημοσκοπήσεις που λαμβάνουν χώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτός από την πρόθεση ψήφου, που αποτυπώνει τη μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον πολιτικό του αντίπαλο, στο Μαξίμου μελετούν προσεκτικά και επιμέρους κατηγορίες με έμφαση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, που είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες για μια πολιτική δύναμη που δεν θέλει να έχει φθορά.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πολλές είναι μάλιστα από τις κοινωνικές ομάδες που μελετά το Μαξίμου αποτελούσαν ήδη από την περίοδο των εκλογών «επικίνδυνες ζώνες», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είτε είχε επικρατήσει είτε ακολουθούσε κατά πόδας τη Νέα Δημοκρατία.

Οι νέες ηλικίες: πρόκειται για το κρίσιμο target group των ηλικιών 17 έως 34, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Το 2015, στην πρώτη φάση της περιόδου Τσίπρα, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν διπλάσια από της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα 40% έναντι μόλις 18%.

Η Νέα Δημοκρατία ήδη ως αντιπολίτευση δούλεψε πολύ στο κομμάτι αυτό, τόσο επί της ουσίας όσο και επικοινωνιακά –ενδεικτικά αναφέρεται η επιλογή του Βασίλη Κικίλια ως εκπροσώπου της Ν.Δ. για να υπάρξει μεγαλύτερο πέρασμα στις μικρές ηλικίες–, και, σε συνδυασμό με τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να μικρύνει τη διαφορά μέχρι τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2019, στην κρίσιμη αυτή ηλικιακή ομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 36,8% και η Νέα Δημοκρατία 30,6%. Πλέον, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 2 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πάλι όμως η διαφορά είναι στα όρια του στατιστικού λάθους σε ένα εκλογικό κοινό που θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια το βασικό εκλογικό σώμα. Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου δουλεύει πάνω σε δύο βασικούς άξονες ώστε να ανοίξει την ψαλίδα.

Πρώτον, στην ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που είναι το Νο 1 πρόβλημα της νέας γενιάς και στο οποίο αναφέρεται διαρκώς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεύτερον, όλες οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί για αυτές τις ηλικίες δείχνουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά έναντι των μεγαλύτερων γενεών.

Ενδεικτικά, η φιλοζωία είναι πολύ ψηλότερα στην ιεράρχηση έναντι των μεγαλύτερων ηλικιών, όπως και ζητήματα που έχουν να κάνουν με ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, όπως το δικαίωμα ενός ομόφυλου ζευγαριού στον γάμο.

Ετσι ερμηνεύεται και το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για αυτά τα θέματα, όπως το πρόσφατο φιλοζωικό νομοσχέδιο αλλά και η υπουργοποίηση του κ. Γιατρομανωλάκη, του πρώτου ανοικτά γκέι Eλληνα υπουργού.

Οι άνεργοι είναι ακόμη μία κατηγορία που μελετά το Μαξίμου και σε μεγάλο βαθμό τέμνει την προηγούμενη κατηγορία, τις νέες ηλικίες, καθώς εκεί εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Πρόκειται για ένα ειδικό ακροατήριο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές του 2019 είχε σχεδόν 13 μονάδες διαφορά υπέρ του από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς απέσπασε το 42,1% έναντι 29%. Σήμερα, 18 μήνες μετά τις εκλογές, η διαφορά έχει εκμηδενιστεί, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας πολύ κρίσιμος τομέας που θέλει επισταμένη δουλειά.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: η υγειονομική και η επακόλουθη οικονομική κρίση έχουν φέρει τους ελεύθερους επαγγελματίες στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος, καθώς έχουν πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Δεν είναι τυχαίες οι συνεχείς αναφορές του πρωθυπουργού στον συγκεκριμένο κλάδο και κυρίως οι απτές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Στο διά ταύτα η Νέα Δημοκρατία στις Εκλογές του 2019 κέρδισε με 20 μονάδες διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά σήμερα η ψαλίδα έχει κλείσει, καθώς ο κλάδος έχει υποστεί το μεγαλύτερο κόστος από την πανδημία. Η τελευταία προσωπική συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εστιάτορες μαρτυρά το ενδιαφέρον του.

Δημόσιοι υπάλληλοι: πρόκειται για μια κοινωνική ομάδα που ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά στήριξε με κάθε τρόπο, πολλές φορές βάζοντας διαιρετικές τομές έναντι του ιδιωτικού.

Παρ’ όλα αυτά, στις κάλπες του 2019 έχασε αλλά με μικρή διαφορά, καθώς η Νέα Δημοκρατία έλαβε 32% και ο ΣΥΡΙΖΑ 29%. Η εικόνα σήμερα είναι πολύ καλύτερη, καθώς η ψαλίδα έχει ανοίξει στις 5 μονάδες, χωρίς ωστόσο αυτό να εφησυχάζει το Μαξίμου καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί σχετικά καλή δημοφιλία ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι παραμένουν μια κοινωνική ομάδα που ενδιαφέρει την κυβέρνηση.

Οι εισροές

Σχετικά με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων από άλλα κόμματα, τα πράγματα για την κυβέρνηση είναι πολύ αισιόδοξα και εμπεδώνουν τη θετική μεγάλη εικόνα: η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ιδιαίτερες διαρροές από τα δεξιά της, με το λίγο που χάνει να κινείται προς τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Αντίθετα, οι εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν το 10% και από το ΚΙΝΑΛ σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό της τάξεως του 15%-16%, δείγμα της κυριαρχίας Μητσοτάκη στον μεσαίο χώρο.

Share.

Comments are closed.