Τι ισχύει για τον συνδυασμό δύο διαφορετικών εμβολίων

0

Τι ισχύει τελικά με την χρήση δύο διαφορετικών εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό στον ίδιο ασθενή;

Πληροφορίες από τη Βρετανία, όπου έχουν ξεκινήσει εμβολιασμοί τόσο με το εμβόλιο της Pfizer, όσο όμως και με εκείνο της AstraZeneca, δημιούργησαν σύγχυση στην κοινή γνώμη.

Όπως αποτυπώθηκε λοιπόν σε σειρά δημοσιευμάτων, οι ειδικοί στη Βρετανία φέρονταν να εξετάζουν το ενδεχόμενο χορήγησης διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση. Αν για παράδειγμα κάποιος πραγματοποίησε το εμβόλιο της Pfizer, θα μπορούσε να λάβει ως δεύτερη δόση εκείνο της Moderna.

Η βασική αρχή εμβολιασμού για τον κορωνοϊό

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε την κατάσταση. Όπως είπε, συχνά, σκέψεις που γίνονται μεταξύ των επιστημονικών φορέων περνάνε στο κοινό και το κοινό τις υιοθετεί χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

«Υπήρξε μια σκέψη (από Βρετανούς επιστήμονες) να χρησιμοποιήσουν σαν δεύτερη δόση ένα άλλο εμβόλιο, το οποίο όμως δεν αποτελεί ακόμη πρακτική» συνέχισε η κα Θεοδωρίδου. Όπως τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού, «ο βασικός κανόνας είναι να συνεχίζεις με όποιο εμβόλιο άρχισες».

Share.

Comments are closed.