Τι σηματοδοτεί η εκλογή Ανδρουλάκη για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

0

Μπορεί ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα μόνο με ένα θαύμα μπορεί να χάσει ο Νίκος Ανδρουλάκης την εκλογή.

Μέσα σε ένα δύσκολο σκηνικό με τις αναταράξεις της πανδημίας να επηρεάζουν ολόκληρη την κοινωνία, το γεγονός πως 270.000 πολίτες άρπαξαν την ευκαιρία και προσήλθαν στις κάλπες είναι εντυπωσιακό, ενώ η μαζική συμμετοχή στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στη Νέα Δημοκρατία, η οποία αφενός κυριαρχούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αντίπαλο, αφετέρου στοχεύει στην αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο επαναπατρισμός χιλιάδων ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είτε περιπλανήθηκαν σε άλλα κόμματα, κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε παρέμειναν συνειδητά αποστασιοποιημένοι από τα τεκταινόμενα δημιουργεί νέα δεδομένα για την επόμενη μέρα.

Η Κουμουνδούρου φαίνεται πως χάνει οριστικά και αμετάκλητα τη μεγάλη ευκαιρία που της έδωσαν χιλιάδες πολίτες του προοδευτικού χώρου και ο κ. Τσίπρας ξεχνά πλέον τις όποιες ελάχιστες ελπίδες έχει για να ανακάμψει και να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία της χώρας. Εφόσον δε το ΠΑΣΟΚ πετύχει τους επόμενους μήνες να αυξήσει τη δημοσκοπική του επιρροή, όπως αναμένεται, τότε ο πρώην πρωθυπουργός τίθεται αυτόματα στο περιθώριο και η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στα ποσοστά πριν από την κρίση καθίσταται αναπόφευκτη.

Από την άλλη πλευρά,  η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται να ξεφύγει επειγόντως από έναν δικαιολογημένο σε κάποιο βαθμό εφησυχασμό που δημιούργησε η πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και η έλλειψη σοβαρού αντιπάλου.

Ταυτόχρονα το επιτελείο Μητσοτάκη οφείλει να λάβει υπόψη για το σχεδιασμό της επόμενης μέρας τις εξής παραμέτρους:  Η νέα-εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – ηγεσία του ΚΙΝΑΛ  είναι σχεδόν άφθαρτη, μπορεί δε να κάνει άνοιγμα σε όλα τα ακροατήρια, χωρίς να χρειάζεται να απολογείται για τα λάθη του παρελθόντος.

Επίσης τα ποιοτικά στοιχεία των πρόσφατων δημοσκοπήσεων κατέγραψαν  εκτός των άλλων και θετικές γνώμες για τον κ. Ανδρουλάκη στο χώρο της κεντροδεξιάς και τέλος, ο νέος, όπως όλα δείχνουν, Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, με τα πολιτικά χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν, είναι σε θέση ευκολότερα να μιλήσει στους νέους, τους ανένταχτους και όσους επιζητούν κάτι διαφορετικό από τις έως σήμερα πολιτικές επιλογές.

Share.

Comments are closed.