Τηλεργασία: Για ποιους ισχύει το 60%

0

Στο 60% έχει αυξηθεί το ποσοστό του προσωπικού στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που θα πρέπει να βρίσκεται σε υποχρεωτική τηλεργασία, όπου συνάδει με τη φύση της εργασίας των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τη νέα κοινή υπουργική απόφαση, το αυξημένο ποσοστό ισχύει ήδη από τις 4 Μαρτίου και προς το παρόν έως τις 16 Μαρτίου, για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου.

Οι έλεγχοι που διενεργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι πιο εντατικοί, ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν την αναγγελία για το προσωπικό τους που βρίσκεται σε τηλεργασία με τους εξής τρόπους:

  • Με εκ νέου υποβολή του εντύπου 4.1, ώστε να δηλωθεί σωρευτικά το 60%
  • Με υποβολή συμπληρωματικού εντύπου 4.1, ώστε να δηλωθεί το επιπλέον 10% κσι να προκύωει αθροιστικά το 60%

Η υποχρεωτική τηλεργασία που έχει θεσμοθετήσει το υπουργείο Εργασίας έχει παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου. Σε περίπτωση που δεν έχει προαναγγελθεί στο σύστημα «Εργάνη», επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ, εκτός αν υπάρξει τροποιητική εγκύκλιος.

Οι περιοχές

Η υποχρεωτική τηλεργασία στο 60% του προσωπικού αφορά εταιρείες παροχής υπηρεσιών στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας, τη Βοιωτία, την Εύβοια και τη Φθιώτιδα με εξαίρεση τον δήμο Σκύρου, τις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, τη Θεσσαλονίκη, τηνΛάρισα, την Άρτα και τη Θεσπρωτία, το Ηράκλειο, τη Σάμο, τη Λευκάδα με εξαίρεση το Μεγανήσι, τους Δήμους Καλυμνίων και Ρόδου, καθώς και τον Δήμο Χίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ειδικά για τις περιοχές επιπέδου πολύ αυξημένου κινδύνου, το προβλεπόμενο ποσοστό 60% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων υπολογίζεται επίσης επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/υποκατάστημα.

Το ίδιο ισχύει εξαρχής και για το 50%, το οποίο υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/υποκατάστημα αυτής.

Share.

Comments are closed.