Την γέννηση του Χριστού τη γιορτάζουμε παντού, όχι μόνον στις εκκλησίες

0

Ακραίες φωνές και ανεύθυνες, κυκλοφορούν σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής επικράτειας. Από τον κανόνα αυτόν, δεν ήταν δυνατόν να εξαιρεθούν, όσοι διακονούν σήμερα το Σώμα της Εκκλησίας. Άλλωστε ανθρώπινες υπάρξεις είναι και αυτοί και ως εκ τούτου είναι έμφορτοι με προτερήματα, αλλά και αδυναμίες.

Του Γιάννη Μιχαήλ

Να έρθουμε όμως, στο προκείμενον. Στην μεγάλη πλειοψηφία η διοίκηση της Ελλαδικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ανταποκρίθηκε με ευθύνη απέναντι στα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Δυστυχώς, όμως, υπήρξαν και συνεχίζουν την τακτική τους, αρχιερατικές μορφές με παράφωνες… κορώνες, οι οποίες ομιλούν για… διωγμούς χριστιανών από την Πολιτεία (δεν απεκάλυψαν που βρίσκονται τα λιοντάρια για να τους κατασπαράξουν), για προσπάθειες αποκλεισμού των πιστών από την θεία κοινωνία και άλλα ηχηρά παρόμοια, τα οποία εάν άκουγε σήμερα ο Χριστός, θα έπαιρνε το φραγγέλιο. Οι αρχιερείς αυτοί είναι γνωστοί και μη εξαιρετέοι.

Όπως, μάλιστα, μου έλεγε ο καλός φίλος Γρηγόρης Καλοκαιρινός, ο οποίος έχει διακονήσει το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, πενήντα συναπτά χρόνια, είναι γνωστό, ποιες τάσεις ανήκουν και από ποιες ιδέες εμφορούνται. Δικαίωμά τους, να πιστεύουν στον «δικό τους θεό», αλλά να μην παρασύρουν τους 50- 100 φανατικούς , οι οποίοι τους ακολουθούν και να μην τους κατεβάζουν στους δρόμους, γιατί με τον κορωνοϊό παρόντα, θα ανοίξουν  νέες πληγές. Μήπως όμως, θα ήταν καλύτερα, αντί για παρόμοιες αντιδράσεις, να ηρεμήσουν και να αναλογιστούν μερικά απλά πράγματα;

Μιλούν για θωράκιση της υγείας των Πιστών όταν μεταλαμβάνουν. Δηλαδή, ανάμεσα στους χιλιάδες εκδημήσαντες συνανθρώπους μας, δεν υπήρχε και ένα πλήθος Πιστών που είχε μεταλάβει εκατοντάδες φορές, πριν χτυπηθεί από τον θανατηφόρο ιό; O μακαριστός πλέον Μητροπολίτης Λαγκαδά που «έφυγε» από την ίδια αιτία, δεν κοινωνούσε κάθε Κυριακή; Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, επί 82 χρόνια τώρα, Μεταλαμβάνει των Αχράντων Μυστηρίων συνεχώς. Εντούτοις, νόσησε. Και είναι γνωστό, ποιοι άλλοι Ιεράρχες υποφέρουν αυτή την εποχή από τον φονικό ιό.

Το θέμα επομένως, είναι λυμένο από την θεϊκή παρέμβαση. Όταν «κουβαλάς» μέσα σου τον Χριστό, δηλαδή, όταν Πιστεύεις αληθινά, όπου και να βρίσκεσαι, ακόμη και μοναχός σου στο βουνό ή στην έρημο, μπορείς να δεχθείς την χάρη του μέσα από την προσευχή σου. Το να βρίσκεσαι σε έναν Ιερό Ναό, πράγματι, είναι  άλλη αίσθηση. Όμως, το τελικώς ζητούμενο για τον ορθόδοξο Χριστιανό, είναι η Πίστη, εάν την έχεις μέσα στην ψυχή σου ή όχι. Ορισμένοι ρασοφόροι μάλιστα, ξεχνούν  την κυρίαρχη αξία του Χριστιανισμού: Ο Χριστός Αγάπη Εστί- Μια μοναδική αγάπη για τον άνθρωπο. Άρα, θρησκεία 100% ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ. Και οι κοινωνίες σήμερα- και η Ελληνική- τον άνθρωπο δεν προσπαθούν να σώσουν; Μήπως, συμπεραίνουμε, πως οι ελάχιστοι Αρχιερείς… που παραφωνούν, λησμονούν αυτήν την… λεπτομέρεια, αδιαφορώντας έτσι για τον άνθρωπο;

Σαν κατακλείδα αναφέρουμε ένα ιστορικό γεγονός, με πρωταγωνιστή, το σημαντικότερο Έλληνα, από την απελευθέρωση του 1821, μέχρι σήμερα. Τον Ιωάννη Καποδίστρια. Έναν τεράστιο πολιτικό, διαπρεπή γιατρό και Πιστό Ορθόδοξο Χριστιανό. Τρεις περίπου, μήνες από τον ερχομό του στην Ελλάδα, πανώλη, δηλαδή πανούκλα «χτύπησε» πολλές περιοχές της χώρας μας, με επίκεντρο τις Σπέτσες και την  Ύδρα. Ως διορατικός ηγέτης και επιστήμων ιατρός, αντιλήφθηκε αμέσως το πρόβλημα. Και οι δύο πρώτες του αστραπιαίες αποφάσεις ήταν, ο αυστηρότατος εγκλεισμός των πολιτών στα σπίτια τους και το σφράγισμα των Ναών!!! Και δεν αντέδρασαν  Κλήρος και Λαός, τότε… Έτσι πάλεψε την πανούκλα επί ένα χρόνο και έσωσε τον λαβωμένο κόσμο εκείνων των δύσκολων καιρών. Η γέννηση του Χριστού σεβάσμιοι γέροντες, μπορεί να εορταστεί και σε μια φτωχή φάτνη και όχι μόνον στις Εκκλησίες. Αμήν.

Share.

Comments are closed.