Το ευρώ ξεπέρασε σε ζήτηση το δολάριο και γίνεται το κυρίαρχο νόμισμα διεθνώς

0

Για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια το ευρώ, το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης, ξεπέρασε σε ζήτηση το αμερικανικό δολάριο και έγινε το κυρίαρχο νόμισμα διεθνώς. Σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία διατραπεζικών χρηματοπιστωτικών τηλεπικοινωνιών (SWIFT) η ζήτηση για ευρώ ως διεθνές μέσο μέσο πληρωμής έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με την SWIFT, το ευρώ ξεπέρασε το δολάριο ως μέσο πληρωμής στις διεθνείς αγορές τον Οκτώβριο του 2020, για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2013.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, «οι εμπορικές διαμάχες και η ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία» είχαν ως αποτέλεσμα το αμερικάνικο δολάριο να βρεθεί υπό αυξανόμενη πίεση χάνοντας περίπου το 10% της αξίας του έναντι του ευρώ.

Τα δεδομένα της SWIFT αναφέρουν ότι, το 37,8% όλων των μεταφορών χρημάτων παγκοσμίως τον Οκτώβριο του 2020 έγινε σε ευρώ. Ποσοστό που αντιστοιχεί σε έξι ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι στην αρχή του έτους. Το μερίδιο του δολαρίου μειώθηκε κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες κατά την ίδια περίοδο σε 37,5%.

Στην τρίτη θέση των νομισμάτων που χρησιμοποιούνται περισσότερο διεθνώς βρίσκεται η βρετανική λίρα και στην τέταρτη θέση το ιαπωνικό γεν. Το δολάριο Καναδά βρέθηκε στην πέμπτη θέση και στην έκτη το γουάν της Κίνας.

Share.

Comments are closed.