Το πνεύμα πρόθυμο η σαρξ ασθενής

0

Η «ηρεμία πριν την καταιγίδα» συνεχίζεται στις Διεθνείς αγορές, παρά τα όσα εξωπραγματικά συνεχίζουν να συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Τα σημερινά αρνητικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, αλλά & η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία με ταυτόχρονη εκτίναξη του ελλείμματος της στα 30 δις €, δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν τις αγορές από τα πρόσφατα υψηλά. Προς το παρόν αναμένουν την ορκωμοσία Biden, συνεχίζοντας να αγνοούν το διαφορετικό οικονομικό πρόγραμμα του, με αυξημένους φόρους και κοινωνικές δαπάνες, επικεντρώνοντας στα θετικά του θηριώδους προγράμματος των 3 τρισεκατομμυρίων $ ενίσχυσης της οικονομίας .

Του ΛΟΥΚΑ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ*

Ως αναφορά την Ελληνική αγορά, η αδυναμία είναι πλέον εμφανής τόσο στις τιμές όσο και στους χαμηλότερους όγκους συναλλαγών, ειδικά αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αν και μεσομακροπρόθεσμα η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται προς το παρόν,  διάφορα τεχνικά εργαλεία εμφανίζουν σημάδια αδυναμίας, τόσο σε δείκτες όσο & στην πλειοψηφία των μετοχών, αυξάνοντας τις  πιθανότητες συνέχισης της διορθωτικής κίνησης από τα πρόσφατα υψηλά. Επιπρόσθετα οι των 850 μονάδες του ΓΔ  & οι 1975 του FTSE25, θα χρειαστούν ισχυρούς νέους καταλύτες για να διασπαστούν έγκυρα στην παρούσα φάση. Με δεδομενο ότι ο ΔΤΡ, που υποβοήθησε στην προσφατη ανοδική κίνηση, σήμερα διασπά καθοδικά τον ΚΜΟ expo 25 ημερών (481,24), οι ανησυχιες μας αυξάνουν βραχυπροθεσμα.

Παρά ταύτα τυχόν διορθωτική κίνηση θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα. Οι κινητοί Μέσοι όροι 25, 50,  κυρίως όμως ο 200 ημερών, σηματοδοτούν  τους  εύκολους τεχνικούς οδηγούς, σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στην αγορά.

Σε συνεννόηση πάντα με τους επενδυτικούς μας συμβούλους, καταστρώνουμε τις αντίστοιχες στρατηγικές, επιλέγοντας τα επίπεδα τιμών, αλλά κυρίως τις μετοχές που πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, διοικούνται δε ιστορικά από αξιόπιστο management..

Συνεχίζουμε να συστήνουμε υπομονή, γιατί διάσπαση των 790 μονάδων του ΓΔ & 1890 μονάδων του FTSE25 πιθανά να επιταχύνει την διορθωτική κίνηση της αγοράς δημιουργώντας καταλληλότερες συνθήκες για τοποθετήσεις.

Προς το παρόν το «Πνεύμα» (αισιοδοξία) δεν είναι αρκετό και «η Σάρξ» (αγορά) συνεχίζει να δείχνει σημάδια ασθένειας…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Share.

Comments are closed.