Το χρονοδιάγραμμα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ

0

Η περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ειδικά σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μια ανάγκη που έγινε πιο εμφανής τους προηγούμενους μήνες κατά τη διαχείριση ασθενών με κορονοϊό, έχει ήδη μπει στις ράγες, ενώ ετοιμάζονται και βελτιώσεις με στόχο την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ έδωσε το πρώτο στίγμα των αλλαγών, λέγοντας πως θα γίνει μια μεγάλη τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Αλλά και σε προσωπικό, με 4.000 νοσηλευτές, κυρίως απ’ όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να προστεθούν στο σύστημα περίθαλψης 1.650 θέσεις επαγγελματιών νοσηλευτών για την απόκτηση ειδικότητας στην επείγουσα-εντατική ιατρική και 600 ακόμα νοσηλευτών δημόσιας υγείας. Επιπλέον, εντός του Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων περίπου οι μισές θα αφορούν τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σημειώνεται πως από το Μάρτιο, έχουν γίνει περισσότερες από 6.000 προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού επικουρικού προσωπικού και προχώρησαν οι διαδικασίες ώστε να υλοποιηθούν οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ: 942 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για τα νοσοκομεία των επτά υγειονομικών περιφερειών, 81 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων σε νησιωτικές, παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές και 1.209 ατόμων νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού για υγειονομικές δομές σε όλη την επικράτεια

Στοίχημα οι ΜΕΘ

Εκτός από τη στελέχωση των νοσοκομείων, η αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ αποτελεί προτεραιότητα για την Αριστοτέλους. Επί του παρόντος το ΕΣΥ μετρά 915 κλίνες ΜΕΘ σε λειτουργία, εκ των οποίων 217 ΜΕΘ COVID. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλους του έτους θα υπάρχουν 1.200 μονάδες εντατικής θεραπείας, αριθμός που θα προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που τόνισε ο Πρωθυπουργός και από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. «Η δέσμευσή μου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1.200 μόνιμες εντατικές ισχύει» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, τη διασύνδεση όλων των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας και τη δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων υγείας, που θα περιλαμβάνουν τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, δημοτικά ιατρεία, τις ΤΟΜΥ, αλλά και ιδιώτες γιατρούς, ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, με νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή μέσα στο φθινόπωρο.

Share.

Comments are closed.