Τορπιλίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου η Άγκυρα

0

Βγάζουν ξανά το «Oruc Reis» στο Καστελόριζο

Νάρκες στην προσπάθεια που γίνεται για τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βάζει ξανά ο Ερντογάν, αποφασίζοντας να βγάλει για μία ακόμη φορά το «Oruc Reis» στην περιοχή του Καστελόριζου.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε μία νέα κρίση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα, όπου είχε καταγραφεί η προοπτική για την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί σε κατάσταση ετοιμότητας τις νέες εξελίξεις και το νέο γύρο τουρκικών προκλήσεων.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το ελληνικό ΥΠΕΞ σε πολύ αυστηρό ύφος, ενώ ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις. Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πολλάκις ότι αφενός διάλογος με την Τουρκία να συνεχίζει να προκαλεί δεν μπορεί να γίνει, αλλά και η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Το κρίσιμο ερώτημα που θέτουν πια στρατηγικοί αναλυτές είναι «που το πάει η Τουρκία;». Πάντως μετά τη σημερινή εξέλιξη, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Ερντογάν συνεχίζει με την προκλητική του συμπεριφορά να σαμποτάρει μια ενδεχόμενη βελτίωση των σχέσεων των δύο χώρων που υποτίθεται είναι σύμμαχοι και στο ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, οι προκλήσεις Ερντογάν έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να δικαιώσουν τις χώρες εκείνες που ζητούσαν πιο σκληρές κυρώσεις απέναντι στην Άγκυρα.

Εν κατακλείδι, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση από την απέναντι όχθη, μια χώρα που ξεπερνά κάθε όριο αναξιοπιστίας, αδιαφορώντας για τις δημόσιες υποσχέσεις της ακόμη και για την μέχρι σήμερα θετική στάση της κας Μέρκελ.

Share.

Comments are closed.