Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα αθωώνει τα επιτόκια για τη βουτιά στη λίρα

0

Καμία σχέση με το sell-off που κατέγραψε η τουρκική λίρα –η οποία σήμερα βυθίστηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό– δεν έχει η μείωση στα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης τον προηγούμενο μήνα από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Σαχάπ Καβτζίογλου.

Όπως είπε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας απαντώντας σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικής επιτροπής, η τράπεζα δεν έχει παραμελήσει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τη μείωση του επιτοκίου από το 19% στο 18%.

«Μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι δεν κάναμε καμία αιφνιδιαστική μείωση», είπε ο Σαχάπ Καβτζίογλου σύμφωνα με το Reuters.

Επίσης, πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός, που μετά από αρκετά χρόνια ανόδου βρίσκεται πλέον κοντά στο 20%, ακολουθεί ασταθή πορεία και πως η τράπεζα θα λάβει υπόψη της τους κινδύνους, καθώς θα καθορίζει τη νομισματική της πολιτική.

Εξάλλου, κατά την ακρόασή του από την επιτροπή της τουρκικής Βουλής, ο Σαχάπ Καβτζίογλου επισήμανε ότι μετά τη συνεχή πτώση των τελευταίων ετών, τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας έχουν ενισχυθεί και βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με το Reuters, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας μετά τον Απρίλιο αυξάνονται.

Παράλληλα, δημοσκόπηση του Reuters που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, μόλις δύο στους 20 οικονομολόγους είχαν προβλέψει τη μείωση του επιτοκίου, μετά από την οποία η τουρκική λίρα σημείωσε διαδοχικά ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου -το οποίο με τη σειρά του ενισχύθηκε κατά τις τελευταίες εβδομάδες, προσθέτοντας στο sell-off του νομίσματος της Τουρκίας.

Σήμερα (11.10.2021) η τουρκική λίρα κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του 0,6% φτάνοντας στις 9,02 λίρες έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να διευρύνει τις απώλειές της για το 2021 στο 17,5%.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι αναλυτές θεώρησαν ότι η νέα χαλάρωση στη νομισματική πολιτική αποτελεί νέα απόδειξη για την πολιτική ανάμιξη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζητά χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εδώ και καιρό, παρά τη μεγάλη αύξηση των τιμών.

Την Παρασκευή (08.10.2021) το Reuters ανέφερε επικαλούμενο πηγές ότι μόλις επτά μήνες μετά την απόλυση του προκατόχου του Σαχάπ Καβτζίογλου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αρχίσει να χάνει την εμπιστοσύνη του στον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας, καθώς καθυστέρησε πολύ τη μείωση στα επιτόκια.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Reuters, ο αναλυτής της Commerzbank Tatha Ghose ανέφερε ότι τα επιτόκια θα έπεφταν όποιος κι αν ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης που θα είχε προσλάβει ο Ερντογάν.

Share.

Comments are closed.