• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Τουρκικές αντι-NAVTEX σε Καστελλόριζο και κυπριακή ΑΟΖ – Νέες εντάσεις για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες
Ειδήσεις

Τουρκικές αντι-NAVTEX σε Καστελλόριζο και κυπριακή ΑΟΖ – Νέες εντάσεις για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες

16 Οκτωβρίου, 2026Updated:16 Οκτωβρίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Σε διπλή αμφισβήτηση ελληνικών και κυπριακών αρμοδιοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε η Τουρκία, εκδίδοντας δύο αντι-NAVTEX μέσα σε λίγες ώρες.

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας εκδηλώνονται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την επανέναρξη των ερευνών που συνδέονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή.

Η πρώτη τουρκική αναγγελία αφορά την πολυεθνική άσκηση «EUNOMIA», νοτίως του Καστελλόριζου, ενώ η δεύτερη στρέφεται κατά κυπριακής NAVTEX για γεωφυσικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Παρότι οι δύο κινήσεις εντάσσονται στην ίδια συγκυρία, οι εργασίες που αναγγέλλονται από την κυπριακή πλευρά αφορούν το καλωδιακό σύστημα East to Med Corridor (EMC), διαφορετικό έργο από την ηλεκτρική διασύνδεση.

Η αμφισβήτηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Η δεύτερη παρέμβαση της Άγκυρας ακολούθησε την έκδοση NAVTEX από την Κυπριακή Δημοκρατία για εργασίες του ερευνητικού πλοίου «S/V KOBI RUEGG», από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου. Πρόκειται για γεωφυσικές έρευνες που συνδέονται με το καλωδιακό σύστημα EMC.

Με τη δική της αντι-NAVTEX, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η περιοχή των ερευνών βρίσκεται στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα», επικαλούμενη τα εξωτερικά όρια που έχει μονομερώς κοινοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη με επιστολή της 18ης Μαρτίου 2020. Παράλληλα, χαρακτηρίζει αναρμόδιο τον Σταθμό Λάρνακας και υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη εμπίπτει στη δική της περιοχή ευθύνης για την έκδοση NAVTEX.

Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει επίσης τις θέσεις της περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η χρήση του όρου «Κύπρος» δεν συνεπάγεται αναγνώριση της κυπριακής κυβέρνησης. Επικαλείται ακόμη τις Συνθήκες Εγγυήσεως και Εγκαθίδρυσης του 1960, ενώ απορρίπτει ως άκυρες τις κυπριακές διεκδικήσεις που, κατά την ίδια, προβάλλονται μέσω των ναυτικών αναγγελιών.

Η πρώτη αντι-NAVTEX νότια του Καστελλόριζου

Είχε προηγηθεί η τουρκική αντίδραση στη ναυτική αγγελία που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Σταθμός Ηρακλείου για τη διεξαγωγή της άσκησης «EUNOMIA» στις 19 Οκτωβρίου, σε περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου. Μέσω του Σταθμού Αττάλειας, η Άγκυρα χαρακτήρισε αναρμόδιο τον ελληνικό σταθμό και επανεξέδωσε την αναγγελία για την άσκηση, χρησιμοποιώντας τις ίδιες συντεταγμένες.

Από τη θαλάσσια αυτή ζώνη αναμένεται να περάσει το γαλλικής σημαίας «Abeille Marengo», το οποίο προορίζεται να πραγματοποιήσει έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

Τουρκία
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΑλβανία: Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση Ράμα – Στο επίκεντρο η διαφθορά

Related Posts

Αλβανία: Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση Ράμα – Στο επίκεντρο η διαφθορά

16 Οκτωβρίου, 2026

Ρήγμα στις σχέσεις Τραμπ – Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία

16 Οκτωβρίου, 2026

Ουκρανία: Ρεκόρ εξαετίας στα αποθέματα φυσικού αερίου παρά τις ρωσικές επιθέσεις

16 Οκτωβρίου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media

Copyright © 2016 – 2020 Moneypress.

© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.