Τσεχία: 80.000 κοτόπουλα θα θανατωθούν λόγω της γρίπης των πτηνών

0

Περίπου 80.000 κοτόπουλα θα θανατωθούν την Τρίτη (28/12) στην Τσεχία, λόγω της γρίπης των πτηνών.

Μια πρώτη εστία μόλυνσης εντοπίστηκε στη Σλοβακία, ενός ιού που εξακολουθεί να κυκλοφορεί ενεργά στην Ευρώπη μέσω των μεταναστευτικών πουλιών. Τα περίπου 80.000 κοτόπουλα που έχουν μολυνθεί με τη γρίπη των πτηνών θα θανατωθούν στο αγρόκτημα της Λιμποτένιτσε, περίπου 45 χιλιόμετρα βόρεια της Πράγας.

Υπενθυμίζεται ότι, το Ισραήλ ανακοίνωσε πριν δύο ημέρες ότι πάνω από 2.000 γερανοί πέθαναν από γρίπη των πτηνών, ενώ κρούσματα εντοπίστηκαν και σε πτηνοτροφεία. Επίσης, στις αρχές του τρέχοντος μήνα η νόσος εντοπίστηκε σε έναν ημιθανή βουβόκυκνο, στο δέλτα του Έβρου.

Αλλού στην Ευρώπη, ένα μικρό αγρόκτημα στη βορειοανατολική Σλοβενία τέθηκε σήμερα (28/12) σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό ενός πρώτου κρούσματος της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσαν οι σλοβενικές Αρχές, υπογραμμίζοντας πως είναι το πρώτο κρούσμα της ασθένειας H5N1 φέτος. Διατάχθηκε η διενέργεια τεστ μετά την αυξημένη θνητότητα κοτόπουλων σε ένα αγρόκτημα κοντά στη Σλοβένσκα Μπίστιτσα, περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα.

Η Γαλλία εντόπισε πρόσφατα εστίες της γρίπης των πτηνών στο νοτιοδυτικό τμήμα της, ενώ η Βρετανία δήλωσε στις αρχές του μήνα πως θανάτωσε περίπου μισό εκατομμύριο κοτόπουλα φέτος στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επιδημίας γρίπης των πτηνών που είχε ποτέ. Το Βέλγιο και η Ολλανδία επέβαλαν επίσης μέτρα περιορισμού των πουλερικών τους τελευταίους μήνες μετά τον εντοπισμό εστιών της ασθένειας.

Share.

Comments are closed.