• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Πλανήτης»Βρετανία: Αύξηση 50 μονάδων στο επιτόκιο της Bank of England – «Απαιτείται περαιτέρω σύσφιγξη»
Πλανήτης

Βρετανία: Αύξηση 50 μονάδων στο επιτόκιο της Bank of England – «Απαιτείται περαιτέρω σύσφιγξη»

15 Δεκεμβρίου, 2022Updated:15 Δεκεμβρίου, 2022Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England – BoE), προμηνύοντας ότι απαιτείται περαιτέρω σύσφιγξη προκειμένου να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη αναχαίτιση του ιστορικού πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, η νομισματική επιτροπή, με ψήφους 6-3, τάχθηκε υπέρ μιας παρέμβασης μισής μονάδας, η οποία διαμορφώνει το βασικό επιτόκιο στο 3,5% από 3% προηγουμένως.

Η σημερινή απόφαση, πάντως, έρχεται να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης, δεδομένου ότι τον Νοέμβριο η αύξηση των επιτοκίων είχε καθοριστεί στις 75 μονάδες βάσης.

Η μικρότερη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας συνιστά απόρροια της εν μέρει αποκλιμάκωσης του πληθωριστικού φαινομένου (10,7% τον Νοέμβριο από 10,9% τον Οκτώβριο). Βέβαια, όπως είναι εύλογο, οι τιμές εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγας από τον επίσημο στόχο του 2%.

Η εν λόγω εξέλιξη, σε κάθε περίπτωση, αντανακλά μια ευρύτερη τάση επιβράδυνσης από τις κεντρικές τράπεζας της Δύσης, οι οποίες «βλέπουν» ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη κορυφωθεί, αφήνοντας πίσω τις μέγιστες τιμές.

Παρ’ όλα αυτά, απαιτείται ακόμη αρκετή προσπάθεια, ώστε το κύμα ανατιμήσεων να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και να επανέλθει εντός των φυσιολογικών επιπέδων. Κι αυτό αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων στα επιτόκια -έστω και μικρότερου εύρους.

Η επιβράδυνση στον ρυθμό σύσφιγξης, αναμφίβολα, έρχεται να παράσχει ορισμένες «ανάσες» στις εθνικές οικονομίες, οι οποίες κατά παράδοση εχθρεύονται το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί αναλυτές περιμένουν συρρίκνωση του ΑΕΠ εντός του 2023, με την κεντρική τράπεζα του Ην. Βασιλείου να έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μια μακράς διάρκειας ύφεσης.

Η αντίδραση της λίρας

Στον απόηχο της απόφασης της BoE, η στερλίνα εύλογα σημειώνει πτώση κατά 0,77% και καθορίζεται στο 1,2325 δολάριο, διορθώνοντας από το πρόσφατο υψηλό των τελευταίων έξι μηνών.

Από την πλευρά της, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώνεται κατά 9 μονάδες βάσης και περιορίζεται στο 3,21% -αισθητά χαμηλότερα από το υψηλό των τελευταίων 15 ετών (4,5%).

Bank of England
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης - Θα αυξηθούν και άλλο
Next Article Λαγκάρντ: «Σήμα» για νέες αυξήσεις 0,50% στα επιτόκια - «Καμπανάκι» για τα κυβερνητικά μέτρα

Related Posts

Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη μειώνει την παραγωγή γάλακτος

10 Ιουλίου, 2025

Τουρκία: Μπλόκο στο chatbot Grok του Έλον Μασκ για προσβολή στον Ερντογάν

10 Ιουλίου, 2025

Πώς οι συνεχείς κλοπές στα καταστήματα λιανικής αυξάνουν τις τιμές

10 Ιουλίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.