Βρετανία: Η Όμικρον θα γίνει η επικρατούσα παραλλαγή στο Λονδίνο εντός 48 ωρών

0

Σε 200.000 υπολογίζονται τα πραγματικά ημερήσια κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ επικαλούμενος εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας ΗΒ.

Ο κ. Τζάβιντ υπενθύμισε ότι υπάρχει μία καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων μεταξύ των κρουσμάτων από τη μία και των νοσηλειών και θανάτων από την άλλη, προειδοποιώντας ότι «μπορούμε να αναμένουμε να αυξηθούν δραματικά αυτοί οι αριθμοί (νοσηλειών και θανάτων) τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες».

Ο υπουργός είπε επίσης ότι η Όμικρον αντιστοιχεί στο 20% των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αγγλία, αλλά πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο ευθύνεται για το 44% των κρουσμάτων της νόσου. Συμπλήρωσε ότι η Όμικρον αναμένεται να καταστεί η κυρίαρχη παραλλαγή στην πρωτεύουσα εντός 48 ωρών.

Ο κ. Τζάβιντ ανακοίνωσε επίσης ότι το σύστημα δημόσιας υγείας NHS στην Αγγλία τίθεται μετά από μήνες στο ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας για έκτακτες καταστάσεις, στο Επίπεδο 4, κάτι που σημαίνει ότι πλέον θα υπάρχει εθνικός και όχι κατά τόπους συντονισμός της παροχής περίθαλψης σε ασθενείς Covid.

Επιβεβαίωσε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος χορήγησης της ενισχυτικής δόσης σε όλους τους ενήλικες κατοίκους της χώρας θα πρέπει να αναβληθούν κάποιες θεραπείες ρουτίνας.

Είπε δε ότι στον προγραμματισμό για τη χορήγηση σχεδόν 1 εκατομμυρίου δόσεων την ημέρα συμμετέχουν και 42 ομάδες στρατιωτικού σχεδιασμού, ώστε να αξιοποιηθούν πλησιέστερα τα υπάρχοντα και τα νέα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο κ. Τζάβιντ επιβεβαίωσε επίσης ότι από την Τρίτη οι πλήρως εμβολιασμένοι που έρχονται σε επαφή με κρούσμα της Όμικρον δε θα χρειάζεται να μένουν σε απομόνωση, αλλά θα μπορούν να υποβάλλονται σε καθημερινά rapid τεστ. Διαβεβαίωσε δε για την επάρκεια των τεστ, παρά το γεγονός ότι από το πρωί όποιος πολίτης προσπαθεί να παραγγείλει τα δωρεάν τεστ από την κυβερνητική ιστοσελίδα βλέπει ότι για την ώρα δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα, αν και παραπέμπεται σε φαρμακεία και άλλα τοπικά κέντρα διανομής.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωνε 54.661 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 1.576 είναι της παραλλαγής Όμικρον.

Επιβεβαιώθηκαν επίσης 41 θάνατοι, ενώ οι τρίτες δόσεις που έχουν χορηγηθεί έχουν ξεπεράσει τα 23,5 εκατομμύρια, δηλαδή καλύπτουν το 41% του πληθυσμού από 12 ετών και πάνω.

Share.

Comments are closed.