Σε ισχυρή τροχιά διόρθωσης κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις ρευστοποιήσεις να κυριαρχούν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπό το βάρος του αρνητικού διεθνούς κλίματος και της αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή. Το νέο αδιέξοδο στις εξελίξεις της περιοχής επιβάρυνε το επενδυτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να ακολουθήσει πτωτική πορεία, έχοντας στο επίκεντρο των πιέσεων κυρίως τον τραπεζικό κλάδο.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες -1,26% στις 2.266 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 2.280,89 μονάδων και των 2.258,78 μονάδων, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα των 288,2 εκατ. ευρώ, με όγκο 38,8 εκατ. τεμαχίων, στοιχείο που επιβεβαιώνει την ένταση των ρευστοποιήσεων.
Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Eurobank να δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα, κλείνοντας στα 3,8010 ευρώ με πτώση -4,14%. Αντίστοιχα, η Τράπεζα Κύπρου υποχώρησε κατά -4,13% στα 9,51 ευρώ, ενώ η Alpha Bank έκλεισε στα 3,57 ευρώ με απώλειες -2,72%. Η Εθνική Τράπεζα διολίσθησε στα 14,28 ευρώ με πτώση -2,33%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς περιορίστηκε στα 8,45 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες -1,77%.
Ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στη CrediaBank, η οποία κατρακύλησε κατά -5,09% στα 1,23 ευρώ, ενώ αντίθετα η Optima Bank διαφοροποιήθηκε θετικά από τον κλάδο, ενισχυόμενη κατά +1,95% στα 9,6850 ευρώ. Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος παρέμεινε αμετάβλητη στα 14,70 ευρώ.
Στα blue chips, η εικόνα ήταν μεικτή, με τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων να κινείται πτωτικά. Η μετοχή της Jumbo συνέχισε τη φετινή αρνητική πορεία, καταγράφοντας πτώση -3,26% στα 21,38 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέο χαμηλό τριετίας. Σε νέο χαμηλό πολλών ετών βρέθηκε και η Allwyn (ΟΠΑΠ), η οποία έκλεισε στα 12,05 ευρώ με απώλειες -2,43%.
Η ΔΕΗ υποχώρησε κατά -0,80% στα 19,73 ευρώ, βάζοντας τέλος στο επταήμερο ανοδικό σερί, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έκλεισε στα 42,76 ευρώ με πτώση -1,02%. Απώλειες κατέγραψαν επίσης η ΕΥΔΑΠ, η οποία περιορίστηκε στα 10,18 ευρώ με πτώση -1,36%, καθώς και η Titan Cement International, η οποία έκλεισε στα 49,04 ευρώ με απώλειες -1,49%. Πιέσεις δέχθηκε και η Aktor, η οποία υποχώρησε κατά -2,68% στα 10,90 ευρώ.
Στον αντίποδα, σημαντική στήριξη στην αγορά προσέφερε η μετοχή της Motor Oil, η οποία κατέγραψε ισχυρή άνοδο +4,82% στα 37 ευρώ, επωφελούμενη από την εκτόξευση των τιμών πετρελαίου και τη βελτίωση των περιθωρίων διύλισης. Θετική ήταν και η εικόνα των ΕΛΠΕ (Helleniq Energy), που ενισχύθηκαν κατά +1,23% στα 9,87 ευρώ.
Ήπια ανοδικά κινήθηκαν επίσης η Coca Cola HBC, η οποία έκλεισε στα 49,10 ευρώ με άνοδο +0,20%, ο ΟΤΕ στα 18,25 ευρώ με κέρδη +0,27%, η Metlen στα 37,40 ευρώ με οριακή άνοδο +0,05%, καθώς και η Viohalco, η οποία ενισχύθηκε κατά +0,55% στα 18,20 ευρώ.
Παρά τη συνολική επιδείνωση του κλίματος, η αγορά βρήκε επιλεκτικά στηρίγματα σε ενεργειακούς και αμυντικού χαρακτήρα τίτλους, ωστόσο η αυξημένη αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή και οι μαζικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών διατήρησαν τον έλεγχο στους πωλητές έως το τέλος της συνεδρίασης.

