Συνεχίζεται το sell off στον χρυσό, ο οποίος καταγράφει απώλειες σχεδόν 10% την περασμένη εβδομάδ και ανησυχεί τους επενδυτές, καθώς πλησιάζει σε περιοχή «bear market».
Με φόντο ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ και αυξημένες αποδόσεις ομολόγων του Δημοσίου που μειώνουν την έλξη του κίτρινου μετάλλου, οι τιμές spot χρυσού μειώθηκαν κατά 2% πριν περιορίσουν τις απώλειες στο 1% και διαπραγματευτούν στα 4.335,97 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού για παράδοση Απριλίου μειώθηκαν τελευταία φορά κατά 1% στα 4.358,80 δολάρια ανά ουγγιά.
Τα spot ασήμι μειώθηκαν περισσότερο από 3% στα 66,93 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ήταν 2,61% χαμηλότερα στα 67,54 δολάρια.
Απώλειες 22% από τον Ιανουάριο
Ο χρυσός spot έχει χάσει πλέον πάνω από 22% από τότε που έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 5.594,82 δολαρίων ανά ουγγιά στα τέλη Ιανουαρίου, με το πολύτιμο μέταλλο να χάνει σχεδόν 10% την περασμένη εβδομάδα, στη χειρότερη επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο του 2011.
«Παρόλο που ο χρυσός αρχικά σημείωσε άνοδο λόγω της ζήτησης για ασφαλές καταφύγιο στην αρχή της σύγκρουσης [με το Ιράν], οι τιμές έχουν πρόσφατα υποχωρήσει», δήλωσε ο Rajat Bhattacharya, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής στην Standard Chartered.
«Βλέπουμε αυτό το μοτίβο να επαναλαμβάνεται συχνά σε περιόδους αυξημένης πίεσης στην αγορά, καθώς οι επενδυτές συγκεντρώνουν μετρητά για να πληρώσουν περιθώρια κέρδους ή απλώς να κάνουν κέρδη όπου μπορούν», δήλωσε στο CNBC, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη ενίσχυση του δολαρίου έχει επίσης επηρεάσει τη ζήτηση για χρυσό.

