Υποχρεωτική μείωση ενοικίου: Τι ισχύει για τον Μάρτιο (παραδείγματα)

0

Επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές αλλά και τα καταστήματα του λιανεμπορίου απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ενοικίου για τον Μάρτιο. 

Επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές αλλά έχουν επηρεαστεί από την υγειονομική κρίση θα πληρώσουν για έναν ακόμη μήνα μειωμένο ενοίκιο κατά 40%.

Την ίδια μείωση θα έχουν το Μάρτιο οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για το σπίτι του παιδιού τους που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από τη μόνιμη κατοικία τους.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αναμένουν να πάρουν την κρατική αποζημίωση για όλους τους μήνες που είτε δεν θα έχουν εισπράξει καθόλου ενοίκια είτε τα ενοίκια θα είναι μειωμένα κατά 40%.

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να λάβουν την αποζημίωση για τα μειωμένα ενοίκια του Ιανουαρίου. Μέχρι τώρα έχουν λάβει τις αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2020.

Αντίθετα, δεν έχουν λάβει χρήματα για τα “κουρεμένα” ενοίκια της περιόδου Μάρτιος - Ιούνιος 2020.

Ειδικότερα το τοπίο για τους ενοικιαστές και ιδιοκτήτες για τα ενοίκια του Μαρτίου διαμορφώνεται ως εξής:

Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του μισθώματος:

– Λιανεμπόριο
– Επιχειρήσεις της εστίασης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α)
– Επιχειρήσεις του πολιτισμού (κινηματογράφοι, θέατρα).
– Τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις του αθλητισμού.
– Επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία
– Οι υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα.

Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές το ενοίκιο θα είναι μειωμένο κατά 40%. Αναμένεται να εκδοθεί απόφαση με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας δικαιούνται μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.

Οι φορολογούμενοι που δεν θα εισπράξουν ενοίκια τον Μάρτιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα στα 1.000 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα για τον Μάρτιο και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, δηλαδή 800 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Από το ενοίκιο των 1.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα χάσει 200 ευρώ αλλά τα 800 ευρώ που θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό θα είναι αφορολόγητα.

Όσοι εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Για παράδειγμα στα 600 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής θα πληρώσει τον Μάρτιο 360 ευρώ. Από τα 240 ευρώ που θα χάσει ο ιδιοκτήτης το κράτος θα του δώσει τα 120 ευρώ με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν από το κράτος, στο 60% του αρχικού μισθώματος. Δηλαδή για ενοίκιο 3.000 ευρώ θα λάβουν από το κράτος 1.800 ευρώ.

Share.

Comments are closed.