Υποχρεωτικός εμβολιασμος: Πώς θα καλυφθούν τα κενά από τις αναστολές νοσηλευτών και γιατρών

0

Τα κενά που θα προκύψουν από τις αναστολές εργαζομένων στο ΕΣΥ που αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, είναι έτοιμο να καλύψει το υπουργείο υγείας.

Σύμφωνα με πηγές, στα χέρια των αρμόδιων του υπουργείου βρίσκονται, από την Δευτέρα, 16 Αυγούστου, ξεχωριστά στοιχεία από κάθε νοσοκομείο της επικράτειας, σχετικά με τους εργαζόμενους που δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν, τις ειδικότητές τους, τα τμήματα αλλά και πόσο προσωπικό απαιτείται για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες που θα προκύψουν.

Να υπενθυμιστεί ότι την ώρα που αρχίζει να ασφυκτιά και πάλι το σύστημα υγείας από τα αλλεπάλληλα νέα περιστατικά του κορονοϊού, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν με «κραχ». Και αυτό διότι την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να αδειάσουν χιλιάδες θέσεις κυρίως νοσηλευτών που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός άλλωστε έβρισκε αντίθετους τους νοσηλευτές από την πρώτη στιγμή, όπως άλλωστε έχει διατυπωθεί και από την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ.

Άλλωστε την 1η Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους του ΕΣΥ να εμβολιαστούν, διαφορετικά μπαίνουν σε αναστολή και χωρίς αποδοχές. Μάλιστα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει παράταση.

Το επιχειρησιακό σχέδιο

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ετοιμάσει ένα ακριβές σχέδιο στο οποίο προβλέπονται:

μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από το ένα τμήμα στο άλλο, από τον έναν τομέα σε άλλο, αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θα προκύψουν.

Ήδη έχει ετοιμασθεί το χρονοδιάγραμμα των μετακινήσεων αλλά και οι λίστες με τον αριθμό και την ειδικότητα των υπό μετακίνηση εργαζομένων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν πριν λήξει το τελεσίγραφο, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι κλινικές και να μη μείνουν τελευταία στιγμή χωρίς προσωπικό.

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει επίσης τη συγχώνευση κλινικών όπου αυτό είναι εφικτό ώστε να χρειάζεται λιγότερο προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι στα Νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας περίπου 3.800 γιατροί και νοσηλευτές (800 γιατροί και 3000 νοσηλευτές) δεν έχουν εμβολιασθεί. Στα νοσοκομεία της 2η ΥΠΕ περίπου 1.500 υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιασθεί και θα χρειαστεί να καλυφθούν οι θέσεις τους. Το πρόβλημα βέβαια εστιάζεται κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας αλλά και των νησιών όπου το προσωπικό είναι ούτως ή άλλως λιγοστό και τα νέα κενά που θα προκύψουν θα προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες.

Αντίστοιχα προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και σε εξειδικευμένες κλινικές όπως είναι οι ογκολογικές καθώς η ανεύρεση εκπαιδευμένου προσωπικού αποτελεί σπαζοκεφαλιά εδώ και μέρες για το υπουργείο υγείας, μεταφέρουν έγκυρες πηγές. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών αφορά σε νοσηλευτές καθώς οι γιατροί σε μεγάλο βαθμό έχουν εμβολιασθεί, ενώ όσες θέσεις μείνουν κενές μπορούν να αντικατασταθούν με επικουρικό ιατρικό προσωπικό. Αντίθετα, η ανεύρεση νοσηλευτών θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση αφού δεν υπάρχουν και τόσοι πολλοί διαθέσιμοι στη χώρα μας.

Το λοιπό προσωπικό

Σε ό,τι αφορά το διοικητικό προσωπικό ήδη δρομολογείται η πρόσληψη επικουρικών όπου θα υπάρξουν κενά με βάση τις καταγραφές που έκαναν οι διοικητές των Νοσοκομείων, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί στο τέλος κάποιοι να αλλάξουν άποψη.

Σχετικά με τον τομέα της φύλαξης και της καθαριότητας, όπου είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων, το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει – σύμφωνα με τις πληροφορίες:

ότι θα προσληφθούν επικουρικοί όπου δεν υπάρχουν εταιρείες,

στις περιπτώσεις που οι ελλείψεις θα είναι μεγάλες, θα γίνουν συμβάσεις εξπρές με ιδιωτικές εταιρείες που ούτως ή άλλως διαθέτουν κάποια νοσοκομεία.

Share.

Comments are closed.