Το ηλεκτρονικό μάτι της ΑΑΔΕ έπιασε τα πρώτα 20.000 αδήλωτα Airbnb

0

Περίπου 20.000 ελληνικά ακίνητα, που δεν έχουν δηλώσει αριθμό μητρώου ακινήτου βραχυχρόνιων μισθώσεων (ΑΜΑ) εντόπισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην πλατφόρμα της Airbnb, μέσω ειδικού προγράμματος αυτοματοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping), που σάρωσε την πλατφόρμα.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή να σταλεί το συντομότερο αίτημα προς την Airbnb, για να παρασχεθούν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία όσων εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τον ΑΜΑ τους στην πλατφόρμα. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθούν τα ακίνητα χωρίς ΑΜΑ και στις υπόλοιπες δημοφιλείς πλατφόρμες (Booking.com, ΗomeΑway κλπ), αναφέρει το newmoney.

Επισημαίνεται ότι, μέχρι σήμερα, έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΑΑΔΕ πάνω από 70.000 ακίνητα.

Στο επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ θα έχει επίσης στη διάθεσή της στοιχεία πληρωμών μέσω εμβασμάτων, καρτών, κλπ από πλατφόρμες για πελάτες τους με ελληνικό ΑΦΜ, τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και να καταλογιστούν τα πρόστιμα στους παραβάτες.

Στη φάκα και 130 ΑΦΜ για αδήλωτα εισοδήματα από πλατφόρμες 

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν ήδη στη διάθεσή τους στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών, στα οποία έχουν εντοπίσει και ελέγχουν πάνω από 130 ΑΦΜ που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών χωρίς να έχουν δηλώσει τα αντίστοιχα εισοδήματα.

Εντατικοποίηση συνεργασίας με φορολογικές διοικήσεις της Ε.Ε.

Παράλληλα, στο επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να εντατικοποιήσει τη συνεργασία της με τις φορολογικές διοικήσεις άλλων κρατών μελών της ΕΕ, για το συντονισμό και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών σχετικά με τις μισθώσεις ακινήτων μέσω πλατφορμών. Επίσης, παρακολουθεί στενά την αποτελεσματικότητα κανόνων για την απευθείας διαβίβαση στοιχείων από τις πλατφόρμες, που έχουν θεσπίσει χώρες, όπως η Ισπανία και η Γαλλία, με σκοπό την άμεση υιοθέτησή τους.

Νέοι κανόνες στην Airbnb από την Κομισιόν

Στο μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Κομισιόν με τις αλλαγές που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη, στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών και λειτουργίας της γνωστής ιντερνετικής πλατφόρμας, δίνει ένα τέλος στην ασυδοσία που επικρατεί, καθώς οι ενοικιαστές αποκτούν δικαιώματα και οι ιδιοκτήτες αναλαμβάνουν υποχρεώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι κυριότερες βελτιώσεις αφορούν την υποχρέωση στην αναζήτηση καταλύματος με επιλεγμένες ημερομηνίες, οι χρήστες να βλέπουν τη συνολική τιμή στη σελίδα αποτελεσμάτων, με όλες τις εφαρμοστέες υποχρεώσεις επιβαρύνσεων και τελών, όπως χρεώσεις για υπηρεσίες και τοπικούς φόρους.

Επίσης γίνεται πλέον διάκριση μεταξύ προσφοράς καταλύματος από ιδιώτη και επαγγελματία.

O κανονισμός της ΕΕ για τη συνεργασία σε ό,τι αφορά την προστασία των καταναλωτών, συνδέει τις εθνικές αρχές προστασίας καταναλωτών σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο επιβολής της νομοθεσίας, ώστε η εθνική αρχή μιας χώρας να μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή άλλων αρχών σε άλλη χώρα ώστε να εμποδιστεί η παραβίαση του ευρωπαϊκού Δικαίου.

Share.

Comments are closed.