Ψήφος εμπιστοσύνης Fitch: Επιβεβαίωσε το «BB-» της Ελλάδας, με σταθερό το outlook

0

Την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη βαθμίδα "BB-"επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, διατηρώντας παράλληλα σταθερό και το outlook.

Κυβερνητικές, όσο και τραπεζικές πηγές, είχαν εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι πιθανόν η Fitch να αναβάθμιζε το outlook από σταθερό σε θετικό, επί τη βάσει των άμεσων κινήσεων της κυβέρνησης στο μέτωπο των φιλικών προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις πολιτικών, σε συνδυασμό με την αποδοχή που φαίνεται να δείχνουν οι θεσμοί στα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και με γνώμονα το εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων.

Στην έκθεσή του, ο οίκος επισημαίνει ότι η βαθμίδα "ΒΒ-" της Ελλάδας στηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα του κατά κεφαλήν εισοδήματος, τα οποία ξεπερνούν το μέσο επίπεδο των χωρών με αξιολόγηση "BB" και "BBB".

Παράλληλα, το προφίλ του χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας είναι εξαιρετικά ευνοϊκό, ενώ η δημοσιονομική απόδοση της τελευταίας τριετίας ξεπερνά αυτή άλλων χωρών με αξιολόγηση "ΒΒ".

Οι δείκτες διακυβέρνησης είναι επίσης σημαντικά ισχυρότεροι σε σχέση με εκείνους άλλων χωρών που βρίσκονται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Αυτοί οι παράγοντες, σύμφωνα με την Fitch, στέκονται στον αντίποδα της αδύναμης μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής, των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό κλάδο και των υψηλών αποθεμάτων χρέους της γενικής κυβέρνησης και καθαρού εξωτερικού χρέους.

Όπως αναφέρει η Fitch, οι εκλογές της 7ης Ιουλίου, που έφεραν ξανά τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια, με 159 έδρες σε σύνολο 300 εδρών, είναι οι πρώτες εκλογές στις οποίες αναδεικνύεται αυτοδύναμη κυβέρνηση ενός κόμματος από το 2009.

Η έλευση μιας αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης αναμένεται να βοηθήσει να εδραιωθεί η βελτίωση της πολιτικής σταθερότητας, που παρατηρείται στη χώρα τα τελευταία χρόνια, εκτιμά ο οίκος.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να στηρίξει την ταχεία εφαρμογή της πολιτικο-οικονομικής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ορκίστηκε στις 8 Ιουλίου και άρα είναι πολύ νωρίς, εκτιμά η Fitch, να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά της και η εφαρμογή των πολιτικών της. Ωστόσο, κατά την άποψη του οίκου, η ατζέντα της κυβέρνησης θα μπορούσε να στηρίξει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Share.

Comments are closed.