Δανία: «Τρώνε πόρτα» οι τράπεζες από την κυβέρνηση

0

Οι τραπεζίτες στη Δανία δεν βρίσκουν κατανόηση πίσω από τις κλειστές πόρτες της εξουσίας στη χώρα.

Τη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα απέρριψε σθεναρά τις προσκλήσεις πολλών παραγόντων της οικονομίας, προκειμένου να μειώσει το βάρος του πιο μακροχρόνιου πειράματος αρνητικού επιτοκίου στον κόσμο. Την ίδια στιγμή, ο Δανός υπουργός αρμόδιος για τη χρηματοοικονομική νομοθεσία δήλωσε ότι πιστεύει πως οι τράπεζες «αντιμετωπίζουν σαφώς» μια πρόκληση , καθώς είναι ανάγκη να αποδείξουν ότι αξίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών μετά από πολλά σκάνδαλα στους κόλπους τους.

Ο Simon Kollerup, υπουργός Επιχειρηματικότητας, λέει ότι δεν έχει «πρόβλημα με τις χρηματοοικονομικές εταιρείες που κερδίζουν χρήματα». Ωστόσο, μετά την υπόθεση της Danske Bank για το ξέπλυμα στην Εσθονία και ένα ξεχωριστό σκάνδαλο στο οποίο η τράπεζα υπερχρέωσε τους μικροεπενδυτές, ο υπουργός λέει ότι «το πιο σημαντικό καθήκον» που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τραπεζίτες είναι «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη». Θέλει να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες «θα ανταποκριθούν στις κοινωνικές ευθύνες τους. Υπήρξαν πάρα πολλά παραδείγματα όπου δεν το έχουν κάνει».

Τα σκάνδαλα στη Danske, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, έχουν ήδη κοστίσει σε πολλά από τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη τους τις δουλειές τους και πυροδότησαν πολλαπλές ποινικές έρευνες. Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές έχουν στρέψει την πλάτη τους στην τράπεζα, οδηγώντας τη μετοχή της σε απώλειες πάνω από 30% φέτος μετά από απώλειες σχεδόν 50% το 2018.

Share.

Comments are closed.