Η Κομισιόν της βαν ντερ Λάιεν έχει καθαρό πολιτικό σχέδιο

0

Η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποκαλύφθηκε από την νέα της πρόεδρο κ. Ursula von der Leyen την Τρίτη, παρέχει τα πρώτα στοιχεία για το ποιο ρόλο σκοπεύει να διαδραματίσει το όργανο χάραξης πολιτικής της ΕΕ, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Προτείνει να υπάρξει μικρότερη εστίαση στις αξίες και το κράτος δικαίου, και λιγότερη συνοχή στην οικονομική πολιτική, αναφέρει το newmoney.

Αντ ‘αυτού, πράγμα που δεν θα εκπλήξει, θα υπάρξει πολλή πολιτική.

Η Επιτροπή υπό την von der Leyen είναι η πρώτη με τόσες πολλές γυναίκες: 13 από τα 27 μέλη ανήκουν στο γυναικείο φύλο. Δεδομένου ότι μία από τις γυναίκες είναι η ίδια η πρόεδρος, μπορεί κανείς να θεωρήσει την ισορροπία μεταξύ των φύλων τέλεια. Αλλά διαφέρει επίσης από την προηγούμενη σύνθεση της Κομισιόν, εκείνης υπό την ηγεσία του Jean-Claude Juncker, επειδή έχει περισσότερους ανθρώπους με ελκυστικούς τίτλους και λιγότερους με σαφώς καθορισμένα χαρτοφυλάκια.

Ενώ ο Juncker είχε διορίσει έναν πρώτο αντιπρόεδρο και τέσσερις αντιπροέδρους, η von der Leyen, όρισε με γενναιοδωρία τρεις «εκτελεστικούς αντιπροέδρους» και άλλους πέντε αντιπροέδρους. Ορισμένα από τα χαρτοφυλάκια που διανεμήθηκαν στους Επιτρόπους, ειδικά από τα μικρότερα κράτη μέλη, είναι εξαιρετικά λεπτά. Για παράδειγμα, η Helena Dalli της Μάλτας έλαβε το χαρτοφυλάκιο της «ισότητας», η οποία ήταν μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου τομέα υπό την εποπτεία της Τσέχας Vera Jourova στην Επιτροπή υπό τον Juncker. Το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης και των εσωτερικών υποθέσεων φαίνεται να έχει χωριστεί σε δύο. Ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα, θα είναι υπεύθυνος για την «Προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής», που διαβάζεται σαν ένα σύνθημα εναντίον του μεταναστευτικού ρεύματος, αλλά αποσκοπεί στην αναφορά σε μια δίκαιη πολιτική μετανάστευσης και ένταξης. Ο Ylva Johansson, ένας Σουηδός, αναλαμβάνει τα καθήκοντα των εσωτερικών υποθέσεων.

Η λογική πίσω από τον πολλαπλασιασμό τίτλων και την αναπροσαρμογή χαρτοφυλακίων δεν είναι αυθαίρετη. Κάθε εθνικός ηγέτης θέλει τον Επίτροπο της χώρας του να αποκτήσει μια σημαντική θέση, κατά προτίμηση που να έχει σχέση με την οικονομία. Η Von der Leyen, η οποία επιβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους ηγέτες των κρατών- μελών, οφείλει να έχει κατά νου την ισορροπία δυνάμεων και συμφερόντων μεταξύ τους, αλλά και να αποφεύγει να ρίχνει σε σφάλματα τα μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα. Τα μικρότερα κράτη παίρνουν μικρότερης εμβέλειας χαρτοφυλάκια αν δεν είναι μέλη σημαντικών συμμαχιών εντός της ΕΕ, ή οι Επίτροποι τους ανήκουν σε μεγάλα κόμματα, δηλαδή στα διακρατικά κόμματα του μπλοκ.

Share.

Comments are closed.