Ακίνητα: Ηλεκτρονικά η δήλωση για τα «κρυμμένα» τετραγωνικά

0

Ανοίγει σε μερικά 24ωρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα των Δήμων προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά και να πάρουν... άφεση αμαρτιών.

Η σχετική ρύθμιση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία έτσι ώστε να μην καταβληθούν ο δημοτικός φόρος, τα δημοτικά τέλη και ο ΤΑΠ της προηγούμενης πενταετίας.

Όσοι... αμελήσουν, τότε θα κληθούν από την 1η Απριλίου να πληρώσουν κάτι εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες ευρώ! Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες είναι ότι τα τετραγωνικά των αστικών ακινήτων πρέπει να έχουν μία επιφάνεια για την Εφορία, τη ΔΕΗ και τον Δήμο.

Σε ό,τι αφορά στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η προθεσμία για τη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών, παρατείνεται μέχρι την 30η Ιουνίου.

Χωρίς αυτή τη διαδικασία, αργότερα οι ιδιοκτήτες θα βρεθούν προ εκπλήξεων καθώς δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους, λόγω διαφορών στα τετραγωνικά, αφού δεν θα μπορούν να λάβουν σχετική βεβαίωση από τον οικείο δήμο περί μη οφειλής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.

Πάντως, αν υπάρχουν αδήλωτα τετραγωνικά τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί, τότε πρώτα πρέπει να γίνει τακτοποίηση της αυθαιρεσίας και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες να προβούν μέσα στις επόμενες 60 μέρες σε σχετική δήλωση στον δήμο, ώστε να αποφύγουν την αναδρομική καταβολή των τελών και των επιβαρύνσεων που αντιστοιχούν σε αυτούς τους χώρους.

Ημερομηνίες-κλειδιά για αδήλωτες ιδιοκτησίες

- Έως 30 Ιουνίου για ρύθμιση αυθαιρέτων με τον υπάρχοντα ευνοϊκό νόμο

- Από 1 Ιουλίου η τακτοποίηση αυθαιρέτων θα επιβαρύνεται με 20% συν 5% για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης

- Από 1 Ιουλίου τίθενται σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες

- Έως 31 Μαρτίου απαιτείται η δήλωση πραγματικών τετραγωνικών για να μην ζητηθούν τα αναδρομικά 5ετίας

Share.

Comments are closed.