400 ευρώ: Ποιοι είναι δικαιούχοι – Πότε λήγει η προθεσμία

0

Παραμένει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένοι οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στα 400 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως 15 Φεβρουαρίου 2021.

Στο ίδιο, πλαίσιο, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σε δηλώσεις του προ ημερών, επεσήμανε ότι το ποσό των 400 ευρώ θα δοθεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η επεξεργασία και η διασταύρωση των στοιχείων που θα παρέχουν οι ενδιαφερόμενοι με τις υπεύθυνες δηλώσεις.

  • 6910: Νομικές Δραστηριότητες
  • 7111: Αρχιτέκτονες
  • 7112:Μηχανικοί και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών
  • 8621: Γενικά ιατρικά επαγγέλματα
  • 8622: Ειδικά ιατρικά επαγγέλματα
  • 8623: Οδοντιατρικά επαγγέλματα
  • 7500: Κτηνίατροι
  • 6920: Δραστηριότητες λογιστικής και παροχή φορολογικών συμβουλών
  • 7022: Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης

Ακόμη, δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ είναι και ελεύθεροι επαγγελματίες-επιστήμονες που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος έως 31 Δεκεμβρίου 2016. Για να λάβουν την ενίσχυση θα πρέπει αφενός να εμφανίζουν μείωση του κύκλου εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020, αφετέρου το οικογενειακό τους εισόδημα για το 2020 να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, κάτι που θα επαληθευθεί από τη φορολογική δήλωση του έτους, όταν υποβληθεί.

Σε ό,τι αφορά τους νέους επαγγελματίες που έκαναν έναρξη μετά τον Ιανουάριο του 2017, ισχύει μόνο το εισοδηματικό κριτήριο των 30.000 ευρώ. Για τους ασκούμενους δικηγόρους που έχουν ασφαλιστεί μετά 1/1/2017 δεν ισχύει ούτε το εισοδηματικό κριτήριο.

Η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης

Οι δικαιούχοι επιστήμονες θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση – αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2021. Κατόπιν για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τα στοιχεία που δηλώνονται στις υπεύθυνες δηλώσεις διασταυρώνονται με τα διαθέσιμα στοιχεία στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ, της ΑΑΔΕ και του e-ΕΦΚΑ.  Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει θα διαβιβαστεί κατόπιν στον ΟΑΕΔ που θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στις αρχές Μαρτίου. Βάσει των υπολογισμών του υπουργείου Εργασίας, οι πρώτες πληρωμές υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Μαρτίου.

Share.

Comments are closed.