Γαλλία: Οργή… προκαλεί η καταβολή 76 εκατομμυρίων δολαρίων από την Google για πνευματικά δικαιώματα

0

Η εταιρεία Google, θυγατρική της Alphabet, συμφώνησε να καταβάλει 76 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε διάστημα τριών ετών σε ένωση 121 γαλλικών ημερήσιων εφημερίδων και εντύπων, τερματίζοντας μακρόχρονη διαμάχη περί πνευματικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Εξόργισε

Η συμφωνία ανάμεσα στην Google και την APIG (Alliance de la presse d’ information generale), την κύρια επαγγελματική οργάνωση του γαλλικού Τύπου, η οποία αντιπροσωπεύει κυρίως τις εφημερίδες και περιοδικά πανεθνικής ή τοπικής κυκλοφορίας στη Γαλλία, είχε ανακοινωθεί προηγουμένως αλλά οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν είχαν αποκαλυφθεί.

Η συμφωνία εξόργισε πολλά άλλα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία την έκριναν άδικη και αδιαφανή. Εκδότες σε άλλες χώρες θα μελετήσουν προσεκτικά τη γαλλική συμφωνία, την πιο προβεβλημένη στον κόσμο, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος της Google να αποζημιώνει μέσα ενημέρωσης για αποσπάσματα ειδήσεων που χρησιμοποιούνται σε αποτελέσματα αναζήτησης.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και άλλα γαλλικά μέσα ενημέρωσης που δεν ανήκουν στην APIG, δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας και προωθούν διάφορες ενέργειες εναντίον του γίγαντα του διαδικτύου.

«Συγγενικά δικαιώματα»

Η συμφωνία βασίζεται στην εφαρμογή από τη Γαλλία του κανονισμού περί πνευματικής ιδιοκτησίας ο οποίος θεσπίστηκε με πρόσφατο νόμο από την Ευρωπαϊκή Ενωση για «συγγενικά δικαιώματα», απαιτώντας από μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες να ξεκινήσουν συνομιλίες με μέσα ενημέρωσης που ζητούν να αποζημιωθούν για τη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου.

Στην Αυστραλία, βουλευτές έχουν συντάξει νομοθεσία με βάση την οποία θα απαιτείται από την Google και το Facebook να αποζημιώνουν εκδότες και ραδιοτηλεοπτικούς φορείς για διαδικτυακό περιεχόμενο.

Η Google έχει απειλήσει να κλείσει τη μηχανή αναζήτησής της στην Αυστραλία αν η χώρα υιοθετήσει αυτήν τη νομοθεσία, την οποία η εταιρεία χαρακτήρισε «ανεφάρμοστη».

Η συμφωνία Google – APIG, σύμφωνα με τα έγγραφα που είδε το Reuters, περιλαμβάνει συμφωνία-πλαίσιο με βάση την οποία η Google θα πληρώνει 22 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τρία χρόνια στην ένωση των 121 εθνικών και περιφερειακών γαλλικών εφημερίδων και περιοδικών μετά την υπογραφή επιμέρους συμφωνιών αδειοδότησης με την κάθε μία.

Αντάλλαγμα

Επίσης, περιλαμβάνει συμφωνία διακανονισμού, βάσει της οποίας η Google δέχεται να πληρώσει 10 εκατομμύρια δολάρια στην APIG με αντάλλαγμα τη δέσμευση των εκδοτών να μην ασκήσουν μηνύσεις αξιώνοντας πνευματικά δικαιώματα για τρία χρόνια.

Οι εκδότες θα δεσμευτούν για επερχόμενο νέο προϊόν που ονομάζεται Google News Showcase και θα επιτρέπει σε εκδότες να επιμελούνται περιεχόμενο και να παρέχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ειδήσεις επί πληρωμή.

Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει τους όρους της συμφωνίας.

Η πίεση προς την Google αυξάνεται παγκοσμίως ώστε ο κολοσσός του διαδικτύου να πληρώνει για ειδησεογραφικό περιεχόμενο, καθώς οι διαφημίσεις και τα έσοδα του κλάδου των μέσων ενημέρωσης μειώθηκαν με την άνοδο των ψηφιακών πλατφορμών.

Στην Ισπανία και τη Γερμανία, εκδότες δοκίμασαν αλλά απέτυχαν να χρεώνουν την Google για την εμφάνιση αποσπασμάτων ειδήσεων.

Γερμανοί εκδότες έχασαν νομική μάχη το 2019 για αμοιβές πνευματικών δικαιωμάτων αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από το 2013.
Ο κανονισμός της ΕΕ περί «συγγενικών δικαιωμάτων» αποσκοπούσε στη δημιουργία νέας βιώσιμης ροής εσόδων για τον Τύπο.

Πιέσεις από μετόχους

Στις ΗΠΑ, η βιομηχανία μέσων ενημέρωσης στηρίζει νομοθεσία που θα της επέτρεπε να διαπραγματευτεί συλλογικά με τις μεγάλες πλατφόρμες χωρίς να παραβιάζεται η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Στο Κογκρέσο, βουλευτές εξέδωσαν πρόσφατα έκθεση που αναφέρει ότι οι κυρίαρχες τεχνολογικές εταιρείες προκαλούν ζημιά στη βιομηχανία μέσων ενημέρωσης επειδή «μπορούν να επιβάλουν μονομερείς όρους σε εκδότες, όπως συμφωνίες κατανομής εσόδων τύπου «πάρ’ το ή άσ’ το»».

Γάλλοι εκδότες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να δεχθούν τη συμφωνία της Google με την APIG, τόνισαν τρεις πηγές με γνώση της υπόθεσης, επικαλούμενοι πιέσεις από μετόχους.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ορισμένοι εκδότες ήταν αναστατωμένοι καθώς η Google αρνήθηκε να δώσει πρόσβαση σε δεδομένα που δείχνουν πόσα χρήματα κερδίζει από ειδήσεις.

«Αυτές οι αδιαφανείς συμφωνίες δεν διασφαλίζουν τη δίκαιη μεταχείριση όλων των εκδοτών, καθώς ο τύπος υπολογισμού δεν δόθηκε στη δημοσιότητα», τόνισε την περασμένη εβδομάδα η ένωση ανεξάρτητων διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, Spiil.

Ουδέν σχόλιον…

«Η Google εκμεταλλεύτηκε τις διαιρέσεις μας για να προωθήσει τα ενδιαφέροντά της», ανέφεραν.

Οι αμοιβές κυμαίνονται από 1,3 εκατομμύρια δολάρια στη γαλλική εφημερίδα Le Monde έως 13.741 δολάρια στην περιφερειακή εφημερίδα La Voix de la Haute Marne, σύμφωνα με τα έγγραφα της συμφωνίας. Δεν διευκρινίζεται ο τρόπος υπολογισμού των ποσών.

Οι κορυφαίες σε κυκλοφορία πανεθνικές εφημερίδες Le Monde, Le Figaro και Liberation και οι όμιλοί τους διαπραγματεύτηκαν περίπου 3,6 εκατομμύρια δολάρια η καθεμία ετησίως, επιπλέον της αμοιβής της συμφωνίας, αποδεχόμενες τον Νοέμβριο να πουλήσουν συνδρομές μέσω της Google, είπε μια πηγή.

Ο επικεφαλής του ομίλου Le Monde, Λουί Ντρεϊφούς και της Liberation, Ντενίς Ολιβέν αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Εκπρόσωποι της Le Figaro δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο. Ο επικεφαλής της APIG, Πιερ Λουέτ, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλιο.

Share.

Comments are closed.