Υπέρ της έκδοσης κορωνοομολόγων o Τζεντιλόνι

0

Ο επίτροπος Oικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι, τάχθηκε υπέρ του κοινού δανεισμού των κρατών-μελών με την έκδοση κορωνοομολόγων.

«Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό πακέτο ανάπτυξης και αυτό θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με την έκδοση ομολόγων (κορωνοομολόγων). H έκδοση αυτών των ομολόγων θα πρέπει να είναι ειδικού σκοπού και ένα εφάπαξ μέτρο για εξαιρετικές καταστάσεις. Νομίζω ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης θα μπορούσαν αυτό να το δεχτούν», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Οι δηλώσεις του επιτρόπου έρχονται την ίδια ώρα που και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται ενάντια στην έκδοση κορωνοομολόγων.

Επιμένει στην έκδοση κορωνοομολόγων η Ιταλία

«Το μήνυμα προς τη βόρεια Ευρώπη είναι: Δεν μιλάμε για κοινοτικοποίηση-αμοιβαιοποίηση του χρέους. Θα πρόκειται για κοινά χρέη στον αγώνα κατά του κορονοϊού και των συνεπειών του, όχι για τα χρέη των τελευταίων 30 ετών», πρόσθεσε ο επίτροπος για το θέμα των κορωνοομολόγων.

Η Ιταλία, που πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση, επιμένει να εκδοθούν κορωνοομόλογα. «Η κοινή ευρωπαϊκή απάντηση θα είναι κατάλληλη μόνο αν περιλαμβάνει την κοινή έκδοση των ευρωπαϊκών ομολόγων για να χρηματοδοτηθούν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, χθες το βράδυ.

Share.

Comments are closed.