Περιστολή του QE «βλέπει» η Pimco

0

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει άλλη επιλογή από το να αρχίσει την περιστολή των αγορών ομολόγων, εκτιμά η Pimco.

Eνόψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την Πέμπτη, ο Άντριου Μπόσγουορθ, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων στην Pimco, υποστηρίζει πως έχει έρθει ώρα για τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

«Οι κανόνες που έχει θέσει η ίδια για την αγορά κρατικού χρέους δεν αφήνουν στην ΕΚΤ άλλη επιλογή από το να αρχίσει την περιστολή (taper) των αγορών κρατικών ομολόγων» σημειώνει.Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κανόνες αυτοί έχουν οδηγήσει ήδη σε δραστική μείωση στις αγορές πορτογαλικών ομολόγων.

Αν οι κανόνες δεν αλλάξουν ριζικά, η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τις αγορές από τα 80 δισ. ευρώ τα μήνα στα 40 δισ. ευρώ το πρώτο μισό του 2018, σύμφωνα με την Pimco. Στο δεύτερο εξάμηνο οι αγορές θα πρέπει να μειωθούν στα 20 δισ. ευρώ, μέχρι την λήξη του προγράμματος τον Ιούνιο του 2018

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το στέλεχος του μεγαλύτερου fund ομολόγων στον κόσμο επισημαίνει επίσης πως τα οφέλη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στην ανάπτυξη έχουν αρχίσει να εξασθενούν.

«Η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής υποχωρεί και όσο συνεχίζει σε αυτή την πορεία αυξάνονται τα ρίσκα στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα από μια κακή κατανομή των πόρων» τονίζει ο ίδιος.

Share.

Comments are closed.