Reuters: Τι μπορεί να δώσει η Μέρκελ στον Μητσοτάκη

0

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας μπόρεσε να δείξει έναν κατάλογο γρήγορων νικών από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των capital controls.

Αλλά έκανε και λάθη. Για να αλλάξει τη χώρα για πάντα, θα πρέπει να μάθει από αυτά, γράφει ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon, σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, αναφέρει το newmoney.

Το δημοσίευμα αναφέρει μια σειρά επιτευγμάτων του κ. Μητσοτάκη από τότε που κέρδισε τις εκλογές, τονίζοντας ότι ανέλαβε την εξουσία με σαφές σχέδιο και κινήθηκε γρήγορα. Επιπλέον, όρισε κάποιους ταλαντούχους υπουργούς, ενώ επέλεξε και τεχνοκράτες που δεν ανήκουν στη ΝΔ.

Επίσης, η κυβέρνηση όχι μόνο κατήργησε τα capital controls, αλλά «ξεκλείδωσε» επενδυτικά projects και κυρίως την επένδυση στο Ελληνικό. Παράλληλα, προχωρά στην αναδιοργάνωση του κράτους και κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο.

Όσον αφορά τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι με επιδέξια αυστηροποίηση στις κρατικές δαπάνες, ο Μητσοτάκης θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο χωρίς δράμα.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι κάτω από το 2%. Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη αλλαγή από το 2015 όταν ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και ο τότε Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βρισκόταν σε διαμάχη με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Έτσι, ο Μητσοτάκης είχε ένα καλό story να πει στη Γερμανίδα καγκελάριο, ο πιο σημαντικός δανειστής του. Ο ίδιος θα χρειαστεί τη βοήθεια της ώστε να πείσει την ευρωζώνη για χαλάρωση του δημοσιονομικού ζουρλομανδύα από το επόμενο έτος, ώστε να μπορεί να μειώσει του φόρους εισοδήματος αλλά και τους εταιρικούς φόρους. Αυτό θα δώσει στην οικονομία περαιτέρω ώθηση, κάτι που με τη σειρά του να μειώσει το βάρος του χρέους, σχολιάζει ο αρθρογράφος του Reuters.

Η Μέρκελ δεν θα θέλει να αλλάξει τους ίδιους τους δημοσιονομικούς στόχους. Μπορεί όμως να επιλέξει μια εναλλακτική ιδέα: Να επιτρέψει στην Ελλάδα να υπολογίσει ως έσοδα την επιστροφή των κερδών Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Αυτό αναμένεται να είναι περίπου 0,8% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, αρκετό για να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές περικοπές που θέλει να κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Αλλά η Ελλάδα, τονίζει ο Dixon, χρειάζεται πολύ περισσότερα από μια γρήγορη νίκη. Η χώρα υποφέρει ακόμη από τη διαφθορά, το δικαστικό σώμα έχει πολιτικοποιηθεί και κάποια από τα θεσμικά του όργανα είναι σάπια.

Κάποιοι ειδήμονες λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει καθώς αυτές οι κακές πρακτικές είναι μέρος του DNA της Ελλάδας. Αυτό είναι ανοησία, τονίζει ο Dixon. Όταν οι Έλληνες πηγαίνουν στο εξωτερικό συχνά ανθίζουν σε αποτελεσματικούς και σύγχρονους θεσμούς. Παρόλα αυτά, δεν θα είναι εύκολο να αλλάξουμε τον πολιτισμό που κρύβεται πίσω από τις κακές πρακτικές. Σε αυτό το μέτωπο, ο Μητσóτακης έχει κάνει λίγα λάθη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ένα από αυτά είναι το γεγονός ότι όρισε επικεφαλής της ΕΥΠ έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει πτυχίο αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος, παρ’ όλο που σύμφωνα με τον νόμο θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση.

Ένα άλλο λάθος ήταν ο τρόπος με τον οποίο απομάκρυνε την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που ήταν σύμβουλος του προηγούμενου πρωθυπουργού. Ενδεχομένως να μην ήταν ο σωστός άνθρωπος γι’ αυτή τη θέση.
Αλλά απομακρύνθηκε με αλλαγή του νόμου με ένα τρόπο που φάνηκε ως παρέμβαση σε μια δήθεν ανεξάρτητη αρχή, σχολιάζει το Dixon.

Ακόμη ένα άλλο λάθος είναι ότι στο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν μόλις δύο γυναίκες.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μια ανησυχία για τη νέα κυβέρνηση. Η άλλη πλευρά της επιλογής τεχνοκράτων είναι ότι μπορούν πολύ εύκολα να χάσουν την επαφή τόσο με τα μέλη του κοινοβουλίου όσο και με το ευρύτερο κοινό.
Αυτό στο οποίο είναι καλοί, είναι να συζητούν τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις με άλλους τεχνοκράτες. Όταν τα πράγματα δυσκολέψουν, όπως σίγουρα θα γίνει, υπάρχει κίνδυνος η κυβέρνηση να χαρακτηριστεί κοσμοπολίτικη ελίτ και να απορριφθεί από το πολιτικό σώμα, επισημαίνει ο Dixon λέγοντας ότι οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι η ύβρις προηγείται της νέμεσης.

«Ο Μητσοτάκης έκανε μια εντυπωσιακή εκκίνηση. Θα ήταν σοφό να καταλάβει ότι και κάνει λάθη», καταλήγει το δημοσίευμα.

Share.

Comments are closed.