• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
Money PressMoney Press
Home»Φορολογία»ΑΑΔΕ: 800.000 νέοι οφειλέτες στο πεντάμηνο με χρέη στο Δημόσιο - Δείτε πίνακες
Φορολογία

ΑΑΔΕ: 800.000 νέοι οφειλέτες στο πεντάμηνο με χρέη στο Δημόσιο - Δείτε πίνακες

9 Ιουλίου, 2022Updated:9 Ιουλίου, 2022Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ιλιγγιώδη αύξηση σε έναν μήνα, που αγγίζει σχεδόν το 20%, καταγράφει ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου.

Νεότερα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αποκαλύπτουν πως οι οφειλέτες έφθασαν τον Μάιο συνολικά στους 4,74 εκατομμύρια ΑΦΜ, έναντι 3,94 εκατομμύρια που ήταν ως τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέσα σε ένα μήνα και πριν καν «φορτωθούν» τον λογαριασμό για επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής που βεβαιώθηκε τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 800.093 νέοι οφειλέτες.

Πάντως, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν τον Μάιο ήταν περιορισμένα (μόλις 314 εκατ. ευρώ έναντι 334 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021) εξέλιξη που δείχνει μάλλον πως πρόκειται για χρέη πολύ μικρού ύψους.

ofeiles1

Την αντίστοιχη περίοδο το 2021 πάντως το πλήθος των οφειλετών ήταν 3.905.073 ΑΦΜ, μειωμένο κατά 21,5% σε σχέση με Μάιο 2022.

ofeiles2

 

ofeiles3

Νέο ληξιπρόθεσμο:

1. Σε ό,τι αφορά το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» που προστέθηκε στα βιβλία μας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι μη φορολογικές κατηγορίες:

Για το μήνα αναφοράς (Μάιος), το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 314 εκ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 334 εκ. (μείωση κατά 7,75%).

Το 93 % προέρχεται από τις εξής κατηγορίες:

ofeiles4

Για το 5μηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφθασε τα 4,037 δισ., ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε φθάσει τα 2,901 δις (αυξημένο κατά 39,2%)

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στο συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος συμπεριλαμβάνεται και η ακραία τιμή ενός μόνου οφειλέτη, ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Στις συγκρίσεις των δύο περιόδων θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη ότι το 2021 υπήρχαν περιορισμοί της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας.

2. Σε ό,τι αφορά το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» που προστέθηκε στα βιβλία μας, εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών:

Για το μήνα αναφοράς (Μάιος), το νέο ληξιπρόθεσμο έφθασε τα 270 εκ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φθάσει τα 315 εκ. (μείωση κατά 14,33%)

Για το 5μηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 3,773 δις , ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε φτάσει τα 2,647 δις (αυξημένο κατά 42,6%)

Στις συγκρίσεις των δυο περιόδων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το 2021 υπήρχαν περιορισμοί της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της πανδημίας.

3. Εισπράξεις έναντι νέου ληξιπροθέσμου (εκτός ΜΦΚ):

Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις μηνός Μαΐου, (εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών), έφτασαν τα 156εκ. € το 2022, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2021 έφτασαν τα 113εκ € (αύξηση κατά 38,5%).

To 94 % περίπου προέρχεται από τις εξής κατηγορίες:

ofeiles5

Σε ό,τι αφορά το 5μηνο, οι εισπράξεις έφτασαν τα 761 εκ € το 2022, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2021 έφτασαν τα 661 εκ. € (αύξηση κατά 15,1%)

ofeiles6

Επισήμανση: «Τα στοιχεία του “Νέου Ληξιπροθέσμου Χρέους” υπολογίζονται με χρονική υστέρηση ενός μήνα, σε σχέση με την περίοδο είσπραξης και διαγραφής έναντι αυτού. Σημειώνεται ότι το “Νέο Ληξιπρόθεσμο Χρέος” αφορά το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο έως τον προηγούμενο μήνα από το μήνα αναφοράς…».

featured ΑΑΔΕ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleFitch: Αμετάβλητο το «BB» της Ελλάδας – Παραμένει θετικό και το «outlook»
Next Article Αιγαίο και Ελλάδα

Related Posts

DBRS: Ισχυρή η καταθετική βάση των ελληνικών τραπεζών - Μπορούν να απορροφήσουν τους τριγμούς

21 Μαρτίου, 2023

ΑΑΔΕ: Νέα «όπλα» για παρακολούθηση και καταγγελία φοροφυγάδων

21 Μαρτίου, 2023

Χρ. Σταϊκούρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις των Ελλήνων - Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα - Υψηλότερη η ανάπτυξη φέτος

21 Μαρτίου, 2023
Add A Comment

Comments are closed.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΔΕΙΚΤΕΣ
moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

FOLLOW US
FOLLOW US
© 2023 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.