Σοβαρές ζημιές προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss στην Πάτρα, ενός από τα ιστορικότερα οινοποιεία της Ελλάδας. Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 05:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.Οι φλόγες κατέστρεψαν ολοσχερώς παλαιό πέτρινο διώροφο κτίριο του συγκροτήματος. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, πρόκειται για το κτίριο της κάβας «Δανιηλίδος», όπου φυλασσόταν σημαντικό ιστορικό και αρχειακό υλικό της οινοποιίας.
Σώθηκαν οι ιστορικές κάβες και τα κρασιά
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να προστατεύσουν άλλα τμήματα του συγκροτήματος, καθώς και τις πίσω κάβες όπου βρίσκονται ιστορικά κρασιά της Achaia Clauss.Η φωτιά ξέσπασε μάλιστα λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του «Ανοιχτού Τρύγου 2026» στο Castro Clauss. Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για τις 08:00 και περιλάμβανε συμμετοχή επισκεπτών στη συγκομιδή των σταφυλιών και στο παραδοσιακό πάτημα της Μαυροδάφνης.
Πλήγμα σε ένα ιστορικό όνομα της ελληνικής οινοποιίας
Η καταστροφή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της ιστορικής και οικονομικής σημασίας της Achaia Clauss. Το συγκρότημα αποτελεί σημείο αναφοράς για την Πάτρα και την ελληνική οινοποιία, ενώ συνδέεται άμεσα με τη Μαυροδάφνη και τον οινοτουρισμό της περιοχής.Οι πρώτες εικόνες δείχνουν εκτεταμένες καταστροφές στο συγκεκριμένο πέτρινο κτίριο, ωστόσο το γεγονός ότι η φωτιά περιορίστηκε πριν φτάσει στις ιστορικές κάβες απέτρεψε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποτιμηθεί πλήρως το μέγεθος των υλικών ζημιών και, κυρίως, η απώλεια του ιστορικού αρχείου που βρισκόταν στο κτίριο.

