Ακίνητα: Τι αλλάζει στον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών - Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

0

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νέο σύστημα το οποίο θα βασίζεται στην αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τα πραγματικά δεδομένα της Αγοράς.

Το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή έπειτα από την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής των τιμών των ακινήτων, με το οποίο οι αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας φθάνουν στο 250%.

Στη συνέχεια, σειρά για το οικονομικό επιτελείο παίρνει ο μόνιμος μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης που λαμβάνονται υπόψη για τις μεταβιβάσεις και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει μεταβολές στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αυξομειώνει τις τιμές ζώνης.

Με αυτόν τον τρόπο, επί της ουσίας καταργούνται οι αντικειμενικές αξίες και τα ακίνητα θα φορολογούνται με βάση την πραγματική εμπορική τους αξία. 

Το νέο σύστημα προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, στην ομιλία του στο 22ο συνέδριο της Prodexpo όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά και θα αναπροσαρμόζει κάθε χρόνο αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Πρόκειται για την εφαρμογή Πληροφοριακού Συστήματος Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων με τη δημιουργία ενός εκτιμητικού μοντέλου που θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές. Μέσω του συστήματος αυτού οι όποιες μεταβολές (αυξήσεις ή μειώσεις) καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες.

Το πληροφοριακό σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ενδεικτικά θα συγκεντρώσει δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης) και δεδομένα για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. επιφάνεια, όροφος, χρήσης γης, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.).

Είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα συμβάλλει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμένων γεωχωρικά.

Έπειτα από την ενεργοποίηση του ψηφιακού χάρτη, μέσω του οποίου κάθε φορολογούμενος μπορεί να υπολογίζει την αντικειμενική αξία του ακινήτου του έρχεται το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών που εντάσσεται στην επόμενη φάση της μεταρρύθμισης του αντικειμενικού συστήματος.

 

Πηγή: Lykavitos.gr

Share.

Comments are closed.