• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Επιχειρήσεις»Αλ. Εξάρχου: Μεγάλα funds ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον 5ο τραπεζικό πυλώνα
Επιχειρήσεις

Αλ. Εξάρχου: Μεγάλα funds ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον 5ο τραπεζικό πυλώνα

6 Σεπτεμβρίου, 2024Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας, που δημιουργείται από τη συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank, θα έχει σημαντικές πιθανότητες κερδοφορίας και θα δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα που θα συμβάλλον στην προσέλκυση επενδύσεων, είπε ο Αλέξανδρος Εξάρχου κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, στο Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο κ. Εξάρχου, «από την ημέρα που δημοσιεύθηκε η συμφωνία Thrivest – ΤΧΣ, και κατάλαβε η επενδυτική κοινότητα την ακριβή της διάσταση, έχουμε καθημερινά εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλα funds που ενδιαφέρονται μελλοντικά να επενδύσουν στη νέα τράπεζα».

Ο κ. Εξάρχου πρόσθεσε ότι η νέα τράπεζα βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική θέση γιατί είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, τα κεφάλαια δεν στηρίζονται καθόλου σε αναβαλλόμενο φόρο, τα κόκκινα δάνεια θα είναι χαμηλότερα του 3% και θα διαθέτει μία σημαντική γεωγραφική διασπορά σε όλη την επικράτεια.

Με την επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου των 750 εκατ., θα είναι σε θέση όχι μόνο να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και να αυξήσει ουσιωδώς τη δυνατότητα των νέων εταιρειών στην Ελλάδα να αναπτυχθούν, όπως θα αναπτύσσονταν εάν βρίσκονταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Αυτό που επετεύχθη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο μας κάνει υπερήφανους, αλλά και δημιουργεί μία νέα τράπεζα που θα είναι ικανή να χρηματοδοτήσει δραστηριότητες που δεν ήταν χρηματοδοτήσιμες από το τραπεζικό σύστημα, θα έχει σημαντικές πιθανότητες κερδοφορίας και θα δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα που θα συμβάλλον στην προσέλκυση επενδύσεων», σημείωσε ο κ. Εξάρχου.

Για το σκεπτικό της επένδυσης

Οι συνθήκες της οικονομίας έχουν μεταβληθεί στην Ελλάδα και είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε επενδύσει 330 εκατ. στον 5ο πυλώνα, συνέχισε ο επιχειρηματίας, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα μικρό νούμερο για ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, συγκρίνοντας την με άλλες επενδύσεις στο τραπεζικό σύστημα, που ήταν πολύ μικρότερες.

«Εμείς βλέπαμε ότι δεν είναι δυνατόν μία οικονομία σαν την Ελλάδα, που είχε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αναπτυσσόταν και επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ανάπτυξης, να στηριχθεί σε μόνο 4 τράπεζες. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη με μόνο 4 τράπεζες. Θεωρήσαμε ότι ήταν αδύνατο μία οικονομία να στηριχθεί μόνο σε έναν τόσο μικρό αριθμό τραπεζών», πρόσθεσε.

Για τον «Ηρακλή 3» και τη διαπραγμάτευση, ο κ. Εξάρχου είπε:

– Ο «Ηρακλής 3» έδωσε τη δυνατότητα εξυγίανσης στις 2 τράπεζες και ήταν με διαφορά ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό.

– Δια του «Ηρακλή 3», η εξυγίανση των 2 τραπεζών απαιτεί κεφάλαια μικρότερα από το 50% από όσα θα χρειάζονταν, προκειμένου αυτές να διατηρηθούν στη ζωή χωρίς τον «Ηρακλή».

– Εμείς επιχειρήσαμε να διαπραγματευθούμε με το υπουργείο για να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους στη βάση ενός δεδομένου: Ότι είχαμε εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο πριν τον «Ηρακλή» και διακινδυνεύσαμε σημαντικά κεφάλαια.

– Η διαπραγμάτευση με το Ελληνικό Δημόσιο ήταν εξαιρετικά δύσκολη σε ό,τι μας αφορά, όμως επετεύχθη μία ισορροπία προς όφελος όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

top business Αλ. Εξάρχου
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleHELLENiQ ENERGY: Στηρίζει το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με Δωρεά 11 Απινιδωτών στο Παράρτημα Λαμίας
Next Article Συνεργασία ΣΕΒΕ, Export Credit Greece και Attica Bank για προχρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων

Related Posts

Star Alliance: Βραβεύτηκε ως η Καλύτερη Αεροπορική Συμμαχία στον Κόσμο στα Skytrax Awards 2025

11 Ιουλίου, 2025

ΑΔΜΗΕ: Στα 0,121 ευρώ το προμέρισμα για το 2025 - Πότε καταβάλλεται

11 Ιουλίου, 2025

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 0,8% στη δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Μάιο

11 Ιουλίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.