Άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές εισηγούνται οι ειδικοί - Οι πιθανές ημερομηνίες

0

Το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές εισηγούνται οι ειδικοί, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν λίγο πριν από τα Θεοφάνεια, ενώ πιθανό είναι το σενάριο να ανοίξουν πρώτα νηπιαγωγεία και δημοτικά και έπειτα σε δεύτερο χρόνο να επαναλειτουργήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Οι επιστήμονες ζητούν περισσότερο χρόνο και πρόσθετα επιδημιολογικά δεδομένα για να υποδείξουν ημερομηνίες και προτεραιότητες στο ημερολόγιο του 2021, προκειμένου να δρομολογηθεί σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων εντός του Ιανουαρίου.

«Πρόθεση και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ν' ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων» επανέλαβε, άλλωστε, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διευκρινίζοντας όμως πως «αν θα είναι όλα μαζί και πότε, εξαρτάται από τους ειδικούς. Θ' ακούσουμε τις δικές τους εκτιμήσεις και θα προχωρήσουμε». Και αυτό γιατί, το κυβερνητικό επιτελείο δεν επιθυμεί η επανεκκίνηση της μαθησιακής διαδικασίας να συνοδευθεί από κύμα άσκοπων μετακινήσεων, πολλαπλασιάζοντας τις εστίες μετάδοσης του ιού.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες συνιστά -εκτός από δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού- και επείγουσα ανάγκη για την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς η διδασκαλία διά ζώσης έχει διακοπεί για περισσότερους από δύο μήνες.

«Δεν αποτελεί στόχο για μόνον εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και για την ψυχολογία και την υγεία των παιδιών μας»εξήγησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στο ίδιο πλαίσιο, «παραμένει υψηλή προτεραιότητα, όπως το έχουμε πει, το άνοιγμα των σχολείων. Οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επανεκκινήσουμε» επισήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ξεκαθαρίζοντας πως «καμία απόφαση δεν παίρνεται ελαφρά τη καρδία».

Τα τελευταία σενάρια

Ωστόσο, η επιβάρυνση της ψυχολογικής κατάστασης των μαθητών δεν καθοδηγεί τις αποφάσεις των ειδικών. Μολονότι η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου (ή εναλλακτικά στις 11 με μια μικρή παράταση) σε μια μαραθώνια συνεδρίαση παρουσία και της υπουργού Παιδείας, μια δεύτερη άποψη ήθελε την μετάθεση της επαναλειτουργίας των σχολείων στις 15 Ιανουαρίου, ώστε να έχουν αποδώσει περισσότερο τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα.

Διάσταση απόψεων υπήρξε και ως προς τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, καθώς οι περισσότεροι επιστήμονες συναινούν αρχικά στο άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών στις 8 Ιανουαρίου, αφήνοντας την επαναφορά γυμνασίων και λυκείων σε δεύτερο χρόνο, εκεί περίπου στις 15 Ιανουαρίου.

Αν και το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει το επικρατέστερο, αρχική πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν η συνολική επιστροφή στην εκπαιδευτική κανονικότητα (θέση που έχει κάποιους υποστηρικτές και εντός της Επιτροπής), δηλαδή για όλες τις βαθμίδες ταυτόχρονα, πιθανότητα που θεωρείται ισχνή αυτή τη στιγμή.

Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δημιουργεί δηλαδή δεύτερες σκέψεις στους επιστήμονες, ως προς την ενδεχόμενη διασπορά του κορωνοϊού στην παρούσα φάση. Επαναξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι τελικές αποφάσεις της Επιτροπής θα ληφθούν σε νέα συνεδρίαση στις 4 Ιανουαρίου, οπότε και θα συνεκτιμηθούν όλα τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Share.

Comments are closed.