«Ανταρσία» στην Tesla: Ποιοι αντιδρούν στην απόφαση του Μασκ να επενδύσει σε bitcoin

0

Τις τελευταίες εβδομάδες η εντυπωσιακή άνοδος του Bitcoin στις διεθνείς αγορές,  με τις ευλογίες του Έλον Μασκ, έχει προκαλέσει φρενίτιδα. Ο CEO της Tesla άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι υποψήφιοι αγοραστές των οχημάτων του να κάνουν συναλλαγές με αυτό, ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής. Ωστόσο, επενδυτές στην αυτοκινητοβιομηχανία Tesla αμφισβητούν εάν η επένδυση του 1,5 δισ. δολαρίων στο Βitcoin θα είναι προς όφελος της εταιρείας.

Η πρόσφατη αποκάλυψη της Tesla ότι είχε μεταφέρει σχεδόν το 8% των αποθεματικών της σε Bitcoin έστειλε την τιμή του κρυπτονομίσματος στα ύψη, καταγράφοντας ιστορικά υψηλά  άνω του 16% αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι μετοχές της Tesla μειώθηκαν σχεδόν κατά 6%.

Μετά την Tesla, ενδέχεται να ακολουθήσουν κι άλλοι κολοσσοί, με τον επικεφαλής οικονομικό διευθυντή του Twitter να λέει στο CNBC, ότι η εταιρεία έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Οι μέτοχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η επένδυση της Tesla, η οποία εντάχθηκε πρόσφατα στον S&P 500, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη μεταβλητότητα στις μετοχές της εταιρείας.

Γιατί ανησυχούν

«Θα υπάρξει μεταβλητότητα στο απόθεμα λόγω της έκθεσης σε bitcoin», δήλωσε ο Κινγκ Λιπ, επικεφαλής της Baker Avenue Wealth Management, της οποίας η εταιρεία κατέχει μετοχές της Tesla από το 2015. «Αυτή η εξέλιξη θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα για το bitcoin από ό, τι για τη Tesla».

Ο Γκάρι Μπλακ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Aegon Asset Management και τώρα ανεξάρτητος επενδυτής ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι πούλησε όλες τις μετοχές του στην Tesla. «Ο Έλον Μασκ έχει εκθέσει την Tesla σε τεράστιο κίνδυνο», έγραψε ο Πίτερ Γκράνι, επικεφαλής της Saxo Bank, αναφερόμενος σε μια λογιστική μέθοδο που έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της εύλογης αξίας των λογαριασμών – περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεις – προκειμένου να παρέχεται μέτρο της τρέχουσας χρηματοοικονομικής απόδοσης.

Ο Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της Tesla, κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμών μετοχών της Tesla, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, ακολουθούμενη από τους Capital World Investors, The Vanguard Group Inc, Baillie Gifford & Co και BlackRock Institutional Trust Inc.

Ωστόσο, οι επενδυτές στην Tesla έχουν ανταμειφθεί για τη διατήρηση μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες μετοχές της Wall Street. Τους τελευταίους 12 μήνες οι μετοχές έχουν αυξηθεί 422%. Πράγματι, η δημοτικότητα του Μασκ μπορεί να σημαίνει ότι πολλοί μακροχρόνιοι επενδυτές τείνουν τελικά να βλέπουν την κίνηση θετικά.

«Παρακολουθώ αυτήν την εταιρεία εδώ και πολύ καιρό και… παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις σωστά», δήλωσε ο Γκράχαμ Τάνακα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tanaka Capital Management, η οποία κατέχει μετοχές της Tesla.

Share.

Comments are closed.