Αντίστροφη μέτρηση για τις δίκες από απόσταση

0

Εως το τέλος του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανάδοχος για το έργο που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση μιας δίκης ή ακροαματικής διαδικασίας από απόσταση. Ενας, δηλαδή, κατηγορούμενος θα είναι δυνατόν να βρίσκεται στο σωφρονιστικό ίδρυμα, οι εκπρόσωποι της δικαστικής αρχής στην έδρα τους και οι δικηγόροι ή οι μεταφραστές σε οποιοδήποτε σημείο κατάλληλο για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Προχθές, Δευτέρα 12 Ιουλίου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για το έργο, ύψους 19,2 εκατ. ευρώ, με τη Space Hellas ως μέλος κοινοπραξίας εταιρειών να υποβάλλει τη μοναδική προσφορά, σύμφωνα με πληροφορίες. Η διαδικασία αποσφράγισης των προσφορών έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Ιουλίου, ενώ μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν ενστάσεις κατά του αποτελέσματος. Αναθέτουσα αρχή του έργου είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας, που εποπτεύεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το πρώτο σκέλος του, η πραγματοποίηση δικών από απόσταση, έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων μαρτύρων και κατηγορουμένων, οι οποίες δημιουργούν πρόσθετα οικονομικά βάρη που επωμίζονται είτε οι πολίτες (πολιτικές δίκες) είτε το κράτος (ποινικές δίκες).

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιδιώκει την ποιοτική αναβάθμιση του έργου της Δικαιοσύνης, ειδικά στις περιπτώσεις που απαιτείται κατάθεση μαρτύρων που είναι ευάλωτοι ή έχουν υποστεί εκφοβισμό και η διά ζώσης παρουσία τους στο δικαστήριο ενδέχεται να διαταράξει την ψυχική τους υγεία και να επηρεάσει τη διαδικασία διεξαγωγής της δίκης. Εκτιμάται ακόμη ότι η χρήση της τηλεδιάσκεψης θα επιταχύνει το ανακριτικό έργο καθώς και την εξυπηρέτηση των αιτήσεων δικαστικής συνδρομής.

Μέσω του δεύτερου σκέλους του έργου της ενημέρωσης των πινακίων, επιδιώκεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων, των διαδίκων και των εμπλεκομένων στις δικαστικές διαδικασίες στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Share.

Comments are closed.