• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Επιχειρήσεις»ΔΕΗ: Αναβάθμιση σε «ΒΒ» από την S&P, με σταθερό outlook μετά το επενδυτικό σχέδιο των 24 δισ. ευρώ
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Αναβάθμιση σε «ΒΒ» από την S&P, με σταθερό outlook μετά το επενδυτικό σχέδιο των 24 δισ. ευρώ

18 Ιουνίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η S&P Global Ratings αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ σε «BB» από «BB-», με σταθερές προοπτικές, αναγνωρίζοντας τη σημαντική ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών του ομίλου μετά την παρουσίαση του νέου στρατηγικού σχεδίου για την περίοδο 2026-2030. 

Παράλληλα, αναβάθμισε το stand-alone credit profile (SACP) της εταιρείας σε «bb-» από «b+», διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η ΔΕΗ αυξάνει σημαντικά τις επενδυτικές της φιλοδοξίες, ανεβάζοντας το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα στα 24 δισ. ευρώ έως το 2030, έναντι περίπου 10 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο πλάνο για την περίοδο 2026-2028. Οι ετήσιες επενδύσεις αναμένεται πλέον να προσεγγίσουν τα 5 δισ. ευρώ, από περίπου 3,5 δισ. ευρώ προηγουμένως, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα δίκτυα, τα συστήματα αποθήκευσης και τα data centers στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Standard & Poor’s, η κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 4,5 δισ. ευρώ που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2026 – συμπεριλαμβανομένης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4,25 δισ. ευρώ και της διάθεσης ιδίων μετοχών αξίας 250 εκατ. ευρώ – μειώνει σημαντικά την πίεση στους πιστωτικούς δείκτες του ομίλου και περιορίζει την ανάγκη για πρόσθετο δανεισμό.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει τον δείκτη κεφαλαίων από λειτουργικές δραστηριότητες προς χρέος (FFO to debt) πάνω από το 15% την περίοδο 2026-2028, με σταδιακή βελτίωση προς το 17%-20% έως το τέλος της δεκαετίας. Παράλληλα, αναμένει ότι το προσαρμοσμένο χρέος θα αυξηθεί στα περίπου 14 δισ. ευρώ το 2028 από 9 δισ. ευρώ το 2025, χωρίς ωστόσο να υπερβεί τα όρια μόχλευσης που έχει θέσει η διοίκηση.

Η ΔΕΗ στοχεύει σχεδόν να διπλασιάσει τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της έως το 2030, φτάνοντας τα 24,3 GW. Η ανάπτυξη αυτή θα προέλθει κυρίως από νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ, μονάδες αποθήκευσης, ευέλικτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, data centers και επέκταση σε νέες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία.

Περίπου το 53% των συνολικών επενδύσεων θα κατευθυνθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το 19% θα αφορά τα δίκτυα διανομής. Η S&P εκτιμά ότι η μεγαλύτερη γεωγραφική διαφοροποίηση και η ενίσχυση των ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων θα βελτιώσουν σημαντικά το επιχειρηματικό προφίλ του ομίλου τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, η ΔΕΗ επιβεβαιώνει τον στόχο για πλήρη έξοδο από τη λιγνιτική παραγωγή έως το τέλος του 2026, μια εξέλιξη που η S&P θεωρεί καθοριστική για τη βελτίωση του πιστωτικού της προφίλ.

Ο οίκος προβλέπει ότι τα προσαρμοσμένα EBITDA της εταιρείας θα αυξηθούν στα 3,2-3,4 δισ. ευρώ το 2028 από περίπου 2 δισ. ευρώ το 2025, επίδοση κατά 10%-20% υψηλότερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του. Η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η είσοδος σε νέες αγορές και η αυξανόμενη ζήτηση από τα data centers αναμένεται να αποτελέσουν βασικούς μοχλούς ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Το Ελληνικό Δημόσιο συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου με περίπου 1,3 δισ. ευρώ, διατηρώντας το ποσοστό του στο 33,4%, ενώ η CVC επένδυσε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τη συμμετοχή της από 10,3% σε 17,2%.

Η S&P τονίζει ότι η αξιολόγηση της ΔΕΗ συνεχίζει να επωφελείται από την πιθανότητα έκτακτης κρατικής στήριξης λόγω της στρατηγικής σημασίας της εταιρείας για την ελληνική οικονομία.

Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την εκτίμηση ότι η ΔΕΗ θα υλοποιήσει επιτυχώς το επενδυτικό της σχέδιο, θα ολοκληρώσει την απολιγνιτοποίηση έως το τέλος του 2026 και θα διατηρήσει τον δείκτη FFO προς χρέος πάνω από το 15% την επόμενη τριετία.

Η S&P εκτιμά ότι τα EBITDA της εταιρείας θα διαμορφωθούν στα 2,4-2,5 δισ. ευρώ το 2026 και στα 2,5-2,7 δισ. ευρώ το 2027, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης εφόσον η ΔΕΗ αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ κατά περίπου 2,3 GW ετησίως, φτάνοντας τα 15 GW έως το 2030, και τα EBITDA ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ έως το 2028.

top business δεη
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΠροσλήψεις στο Υπουργείο Ναυτιλίας: Νέος διαγωνισμός για 11 θέσεις πλοηγών
Next Article Θεοδωρικάκος: 286 εκατ. ευρώ για την ελληνική έρευνα και καινοτομία έως το 2028

Related Posts

IMD: Στην 50ή θέση η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας (πίνακες)

18 Ιουνίου, 2026

Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Μοχλός ανάπτυξης τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

18 Ιουνίου, 2026

Microsoft: Tο μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται στα συστήματα, όχι στα μεμονωμένα μοντέλα

18 Ιουνίου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.