Δίκη Χρυσής Αυγής: Απόφαση – σημείο αναφοράς

0

Η απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, αναφορικά με τη δίκη ως κατηγορουμένων των μελών της Χρυσής Αυγής, σηματοδοτεί πολλά και σημαντικά τόσο ως προς το νομικό της σκέλος όσο και ως προς το κοινωνικό – πολιτικό της. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αυτή είναι αναπόσπαστο μέρος της νεότερης ιστορίας μας και πλέον, αποτελεί σημείο αναφοράς.

Του Νικόλαου Μπούρα, ποινικολόγου

Κοινωνικά και πολιτικά, η απόφαση του Δικαστηρίου ικανοποίησε και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, το οποίο είχε αποτυπωθεί συλλογικά, σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά, που είχαν γίνει γνωστά. Και όταν η κοινωνία αποδέχεται και ταυτίζεται σε συντριπτικό ποσοστό με μία εκδοθείσα απόφαση, αυτό σημαίνει πολλά. Η Δικαιοσύνη απέδειξε, ότι δεν είναι αποκομμένη από την κοινωνία, αφού οι Δικαστές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της και μάλιστα ενεργό και με τον πιο ουσιαστικό λόγο. Σημαντικό είναι και το μέρος της απόφασης, που άπτεται της πολιτικής στην χώρα μας, αφού περίτρανα αποφασίστηκε, ότι αφ’ ενός νεοναζιστικά ή άλλα κάθε είδους ακραία μορφώματα, ακόμη και αν έχουν εκλεγεί στη Βουλή, δεν μπορούν να αλλοιώσουν την ουσία του πολιτεύματός μας και αφ’ ετέρου οι καλυπτόμενοι υπό τον πολιτικό μανδύα παραστρατιωτικοί ή κάθε είδους παρακρατικοί μηχανισμοί δεν έχουν θέση στην ευνομούμενη κοινωνία μας, όπως και οι ειδεχθείς ενέργειες των συμμετεχόντων σε αυτούς.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στους Δικαστές και Εισαγγελείς που έχουν εμπλακεί σε αυτή την δικαστική διαδικασία, από την αρχή έως και την σύνθεση του Δικαστηρίου, οι οποίοι ενήργησαν με πλήρη επαγγελματισμό, αυστηρά εντός των πλαισίων του νόμου και χωρίς τον όποιο επηρεασμό από τις εκάστοτε κοινωνικές ή άλλες συνθήκες ή πιέσεις που εκάστοτε διαμορφωνόντουσαν και ασκούνταν. Πέραν των άλλων, η απόφαση του Δικαστηρίου αποτελεί την μέγιστη ηθική και νομική δικαίωση των ενεργειών τους.

Στην δε καθημερινή δικαστική επακολουθούμενη πρακτική, η όλη διαδικασία που τηρήθηκε στο ακροατήριο επί τόσα έτη, είναι σίγουρο, ότι μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλει. Και αυτό, επίσης, είναι μεγάλο κέρδος για τους νομικούς αλλά και τους πολίτες.

Share.

Comments are closed.