Δημόπουλος: Προστατευμένοι οι πλήρως εμβολιασμένοι από την «Όμικρον»

0

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ακόμα και με συνοσηρότητες θα έχουν ηπιότερη νόσηση από την μετάλλαξη Όμικρον τόνισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Είναι σημαντικό να φάνει αν η Όμικρον μας προφυλάσει από την νόσηση με τη μετάλλαξη Δέλτα, καθώς όπως είπε δούμε μια αποκλιμάκωση όπως στην Νότιο Αφρική. Για τον αν μπορεί κάποιος να επαναμολυνθεί με Όμικρον, διευκρίνισε ότι αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να νοσήσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, απάντησε ότι αυτό θα είναι το ευνοϊκό σενάριο, ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν κράτη σε Ασία-Αφρική με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όπου ενέχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα μετάλλαξη.

Ανέφερε δε ότι η νόσος φαίνεται να είναι πιο ήπια σε νεαρότερες ηλικίες και άτομα που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο άτομα ανεμβολίαστα, μεγάλης ηλικίας με συννοσυρότητες αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο. «Το βλέπουμε καθημερινά καθώς το 90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι», σημείωσε.

Για την αξιοπιστία των self-test αλλά και των rapid test, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι δεν μας εξασφαλίζουν 100%, με αφορμη και τις δηλώσεις Φάουτσι, για αυτό και όπως είπε συνιστά μεγαλύτερη προσοχή εν όψει των εορτών. «Αν κάποιος έχει τα παραμικρά συμπτώματα που συνάδουν με κοινό κρυολόγημα, να σκεφτεί την Όμικρον και να αποφύγει την επαφή με άλλους».

Share.

Comments are closed.