Εφιαλτικό σενάριο: Ίσως σύντομα ξεπεράσουμε τους 30 νεκρούς την ημέρα από κορωνοϊό

0

«Εάν σε λίγες ημέρες θρηνούμε περίπου 30 νεκρούς την ημέρα, ίσως δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε και μάλιστα ίσως να το θεωρούμε το μικρότερο κακό. Οι νεκροί μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι με βάση τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού τον τελευταίο καιρό και αφού το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχει μολυνθεί σχεδόν τριπλάσιος αριθμός (1.578) ατόμων στην ευάλωτη ηλικία των 64 άνω, από αυτό του προηγούμενου δεκαπενθημέρου που ήταν 658 μολυνθέντες».

Κι αυτό ήδη άρχισε να αποτυπώνεται στις εισαγωγές στις ΜΕΘ και σταδιακά πιθανότατα θα οδηγήσει σε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό θανάτων. Κι ελπίζω να μην επιδεινωθεί η κατάσταση με τη μη λήψη υγειονομικών μέτρων και τον συνωστισμό που υπήρξε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο – πριν το κλείσιμο της εστίασης κι άλλους περιορισμούς- σε περιοχές πέριξ της Αττικής όπως το Ναύπλιο, την Χαλκίδα, περιοχές της Βοιωτίας κι αλλού…».

Αυτές τις δυσοίωνες προβλέψεις έκανε ένας εκ των υπευθύνων για την καταγραφή και παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο «Βήμα», ο συγκεκριμένος λειτουργός θεωρεί ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει σημαντική αύξηση των θανάτων σε σχετική αντιστοιχία της ανοδικής πορείας των κρουσμάτων κυρίως το τελευταίο δεκαπενθήμερο και της αύξησης των εισαγωγών στις ΜΕΘ που υπολογίζεται άνω του 40% σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία του για την τρομακτική έξαρση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη.

Στο 1,3 ο συντελεστής μετάδοσης

«Στη συμπρωτεύουσα, όπου πλέον ο συντελεστής μετάδοσης έχει φτάσει στο «1,3”, υπήρχε εισήγηση να ληφθούν περιοριστικά μέτρα από την προηγούμενη εβδομάδα. Κι αυτό γιατί τώρα λόγω του μεγάλου πληθυσμού της και της «κεκτημένης» ταχύτητας που έχει με την εξάπλωση του φονικού ιού, θα έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκατοντάδες κρούσματα και σημαντικές ανθρώπινες απώλειες.

Είναι σαν να είχαμε στην Αθήνα, με βάση την πληθυσμιακή αντιστοιχία, κάθε ημέρα πάνω από 1.000 – 2.000 κρούσματα. Η Θεσσαλονίκη δυστυχώς με το 1.100.000 κατοίκους και την επιδημιολογική επιβάρυνση που υπάρχει θα αντιμετωπίσει τις επόμενες ημέρες μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

Η ευθύνη των νέων

Ακόμα, ο λειτουργός αναφέρει «ότι σημαντικό τμήμα των νέων κυρίως ηλικίας 18-24 ετών-πολλοί εξ αυτών σπουδαστές- που έχουν σημαντική ευθύνη για την έξαρση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές, συνεχίζουν τις ίδιες επιλογές παρά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί από την επιδημιολογική επιβάρυνση στην εν λόγω περιοχή.

Μετά την επιμόλυνση εκατοντάδων πολιτών στις Σέρρες – οι οποίες κι αυτές οδηγήθηκαν σε lockdown – φαίνεται να έχουν προκαλέσει σημαντικό αριθμό νέων κρουσμάτων στη Χαλκιδική όπου κατευθύνθηκαν εκεί για να μην έχουν περιορισμούς στις επιλογές τους. Κι ίσως αυτό συνεχιστεί…».

Οι «ενδιάμεσοι» μεταφοράς του ιού

Επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι αυτή η οδυνηρή επιμόλυνση των ηλικιωμένων (σ.σ. με θνησιμότητα της τάξης του 15%) θα υπάρξει σταδιακά με βάση τα δεδομένα προηγουμένων ιχνηλατήσεων που αναφέρουν ότι στα άτομα ηλικίας «64 άνω» οι επαφές με την ηλικία 16-39 ετών που έχει τα περισσότερα κρούσματα στην συγκεκριμένη φάση της πανδημίας είναι της τάξης του 16% των συνολικών συναντήσεων τους.

Και ακολουθούν με ποσοστό 39% οι επαφές τους με την ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών.

Όμως το τελευταίο αυτό ηλικιακό γκρουπ μπορεί να λειτουργήσει ως «ενδιάμεσος» για τη μεταφορά του φονικού ιού προς τους ηλικιωμένους γιατί οι δικές του συναντήσεις με την επιβαρυμένη ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών, υπολογίζεται ότι είναι της τάξης του 24%.

Επίσης, η Αττική στην οποία εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον των επιδημιολόγων έχει πλέον μία αναλογία 80 - 90 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, όταν η Θεσσαλονίκη έχει υπερβεί τα 300 στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα, ενώ η Ροδόπη και οι Σέρρες έχουν τα πρωτεία στην σχετική πυκνότητα των κρουσμάτων.

Share.

Comments are closed.