Εφορίες: Τέλος οι πληρωμές με μετρητά

0

Μόνο σε έκτακτες περιστάσεις γίνονται δεκτά έως 100 ευρώ

Σταματούν οι πληρωμές με μετρητά στις Εφορίες. Από εδώ και πέρα, οι πληρωμές θα γίνονται μόνον με επιταγές ή με τη χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικών και χρεωστικών) για τις οφειλές προς το Δημόσιο από οποιαδήποτε αιτία, οι οποίες εξακολουθούν να εισπράττονται από τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα.

Επί τέσσερα χρόνια και μέχρι σήμερα, για όσες οφειλές καταβάλλονταν ακόμη κατ’ εξαίρεσιν στις ΔΟΥ (αντί σε τράπεζες, με e-banking κ.λπ.) ίσχυε όριο πληρωμής με μετρητά μέχρι τα 100 ευρώ. Πάνω από αυτό το όριο, οι πληρωμές στο Ταμείο της ΔΟΥ γίνονταν δεκτές μόνο με κάρτες ή επιταγές.

Όμως, από σήμερα πλέον αυτό αλλάζει. Σύμφωνα με νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, όλες οι πληρωμές οφειλών που, κατ’ εξαίρεσιν, εξακολουθούν να εισπράττονται από τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα, δεν θα γίνονται με μετρητά, αλλά μόνο με χρήση καρτών ή επιταγών.

Κατ' εξαίρεσιν, υπό σπάνιες συνθήκες και μόνον σε απολύτως δικαιολογημένες περιπτώσεις, όταν συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία είσπραξης με επιταγές ή με τη χρήση καρτών πληρωμών -ή ακόμη και στις περιπτώσεις ύπαρξης επείγουσας ανάγκης- μπορεί να υπάρξει χαλάρωση του μέτρου. Τότε και μόνον κατόπιν έγγραφης έγκρισης του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου, θα επιτρέπεται η είσπραξη και με μετρητά, για ποσό καταβολής όμως που δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ το πολύ.

Το μέτρο εξυπηρετεί σκοπούς προστασίας της δημόσιας Υγείας, αλλά και λόγους ασφαλείας για αποφυγή κόστους και κινδύνων από τη συγκέντρωση και διαχείριση χρημάτων σε φυσική μορφή στις ΔΟΥ.

Share.

Comments are closed.