Είναι στο «χέρι» μας να πάρουμε τις ζωές μας πίσω

0

Η πανδημία που έπληξε παγκόσμια όλη την ανθρωπότητα είναι μια περίοδος ορόσημο για τις ζωές όλων μας. Ειδικά εμείς, οι νέοι άνθρωποι, είδαμε από την μια μέρα στην άλλη να αλλάζει η κοσμοθεωρία για τις προτεραιότητες στη ζωή μας. Πολλοί συνομήλικοι μας νόσησαν, κάποιοι δυστυχώς δεν τα κατάφεραν και έχασαν τη ζωή τους.

Του Παναγιώτη Μπούνα*

Αυτή η μεγάλη δοκιμασία μας κάνει όλους σοφότερους για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως άτομα και ως μέλη μιας κοινωνίας σε περίοδο κρίσης εκτιμώντας περισσότερο την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Είναι επιτακτική ανάγκη να πείσουμε, επιστημονικά κυρίως, αλλά και με τη μαζική μας συμμετοχή στον εμβολιασμό, όλους εκείνους που διστάζουν, είτε λόγω μικρής θνησιμότητας στις νέες ηλικιακές ομάδες είτε από άγνοια και φόβο.

Όμως, ένα μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων, πιθανώς λόγω παραπληροφόρησης στην «ψηφιακή αρένα» των social media δεν έχουν πεισθεί ακόμα. Σύμφωνα με το Facebook, αναφέρει ότι 50 εκατομμύρια πληροφοριακού περιεχομένου που σχετίζονται με το COVID-19 έπρεπε να επισημανθούν με προειδοποιητική ετικέτα για παραπληροφόρηση, ενώ το Twitter προκάλεσε περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια χρήστες για διάδοση ψευδών πληροφοριών και εμφάνιση «χειραγώγιμων συμπεριφορών» τον ίδιο μήνα. (Orso et AL, 2020). Σύμφωνα με έρευνα η Ελλάδα έχει την υψηλότερη θέση όσον αφορά την συχνότητα με την οποία οι πολίτες έρχονται σε επαφή ανά βδομάδα με fake news με το ποσοστό να φτάνει έως και 55%.

Πηγή: https://www.statista.com/statistics/1076701/fake-news-frequency-europe/

Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να επιστρέψουμε ξανά στην κανονικότητα, αφού μέσω αυτού θα αποτρέψουμε ολικά ή τοπικά «Lockdowns»,που θα δημιουργήσουν πίεση στην ήδη «πληγωμένη» οικονομία μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει κίνητρο στην ηλίκιακή ομάδα 18-25, η οποία δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα στην στην καθημερινότητα της. Ήδη πάνω από 130.000 νεόι έχουν αιτηθεί το «Freedom Ρass»,με τους αιτούντες να αυξάνονται καθημερινά.

Είναι στο «χέρι» μας να πάρουμε τις ζωές μας πίσω

Χρέος μας είναι να γίνουμε οι πρωτοπόροι στον εμβολιασμό αποδεικνύοντας ότι η γενιά μας είναι πιο συνειδητοποιημένη από τις προηγούμενες, αφουγκραζόμενοι την επιστημονική κοινότητα. Να ξαναγυρίσουμε στις σχολές μας υγιείς και ασφαλείς με σεβασμό στα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας. Να ξαναδούμε από κοντά τους συμφοιτητές μας, να ξανακάτσουμε στα έδρανα της σχολής που επιλέξαμε να φοιτήσουμε χωρίς φόβο αλλά με δίψα για μάθηση δημιουργώντας το δικό μας μέλλον.

Με αισιοδοξία και πίστη, όλοι οι νέοι άνθρωποι να δώσουμε την καλύτερη απάντηση στην πανδημία. Είναι στο «χέρι» μας να πάρουμε τις ζωές μας πίσω

*Ο Παναγιώτης Μπούνας είναι φοιτητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Share.

Comments are closed.