Εξαδάκτυλος: Μπορεί να γιορτάσουμε κανονικά φέτος το Πάσχα

0

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, εκτιμώντας ότι φέτος ενδέχεται να γιορταστεί κανονικά το Πάσχα.

Ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα Μαρτίου είναι εφικτό, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την άμεση επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε «βλέπει» άνοιγμα της αγοράς, ο πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε πως «ενδεχομένως να χρειαστεί και μια εβδομάδα επιπλέον μετά την Καθαρά Δευτέρα. Η ανησυχία των ειδικών δεν αφορά το εσωτερικό των καταστημάτων, όπου ισχύουν οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας, αλλά οι εικόνες συνωστισμού που μπορεί να επικρατήσουν στην αγορά, με λαοθάλασσα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους τις ώρες αιχμής. Αν μπορέσουμε να παρακαμφθεί αυτό, δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα».

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τα σχολεία, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είπε πως «το ζήτημα είναι πολύπλοκο, καθώς υπάρχει αναγκαστική μετακίνηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων δύο φορές την ημέρα αλλά και πολύωρη συνύπαρξη σε μικρό χώρο, συνεπώς τα επιδημιολογικά δεδομένα θα πρέπει να είναι ακόμη καλύτερα για να ληφθούν αποφάσεις».

Για το Πάσχα, σημείωσε:

«Ήδη από τις 11 Φεβρουαρίου θεωρώ ότι θα εορταστεί κανονικά. Και το λέω αυτό με γνώμονα το γεγονός ότι σε αυτό το τρίτο κύμα δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, οι Αρχές κινήθηκαν γρήγορα, γιατί και ο ιός κινείται γρήγορα».

Τέλος, αναφερόμενος στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, είπε πως το ΕΣΥ δέχεται πολύ πιο ήπια πίεση σε σύγκριση με το δεύτερο κύμα κι αυτό χάρη στην προσπάθεια όλων και παρά το γεγονός ότι πολλοί ανέμεναν σφοδρότερη πίεση εξαιτίας των μεταλλάξεων της Covid 19.

Share.

Comments are closed.