Εξετάζονται αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ

0

H EKT μελετά την αλλαγή του προγράμματος αγοράς ομολόγων της και στήριξης της οικονομίας, αναφέρει το Boomberg επικαλούμενο στελέχη της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας.

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ενδέχεται να επιμηκύνει την περίοδο άρσης του προγράμματος στήριξης και να προσφέρει μεγαλύτερη ελαστικότητα στην εφαρμογή του PEPP σε συγκεκριμένες περιοχές. 

Η κίνηση αυτή μπορεί να είναι μία από πλήθος αποφάσεων του Δ.Σ., το οποίο πρέπει να αποφασίσει σύντομα για τη μέχρι τώρα αναμενόμενη άρση του προγράμματος τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τα ομόλογα με ημερομηνία ωρίμανσης που έχουν συμπεριληφθεί στο PEPP θα επαναεπενδυθούν μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2023, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος.

Η απόδοση των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε, ενώ η απόδοση των ιταλικών περιορίστηκε, εν μέσω απογοήτευσης για τις προτεινόμενες αλλαγές.

Οι αλλαγές αυτές, όμως, ενδέχεται να αποτελέσουν χείρα βοηθείας για την Ελλάδα, αναφέρει το Bloomberg. Όσον αφορά τη χώρα, ο αποκλεισμός από το κανονικό πρόγραμμα στήριξης ΑΡΡ οφείλεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα στήριξης και ποσοτικής χαλάρωσης έχει ορισμένες προϋποθέσεις αξιολόγησης τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει ακόμα.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕΓιάννη Στουρνάρα, η οικονομία έχει επιδείξει ουσιαστική πρόοδο, ενώ η συμπερίληψη της χώρας στο ΑΡΡ θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Υπογράμμισε, δε, πως αν και η Ελλάδα δεν έχει -ακόμα- πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικού βαθμού, θα το είχε επιτύχει ήδη εάν η πανδημία δεν είχε προκαλέσει νέα, παγκόσμια κρίση.

Share.

Comments are closed.