ΕΚΤ: Μικρότερος ο δανεισμός στις επιχειρήσεις τον Απρίλιο

0

Υποχώρησε τον Απρίλιο ο νέος δανεισμός στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, γεγονός που δείχνει ότι οι τράπεζες μειώνουν την πρόσβαση στην πίστωση, παρόλο που η ΕΕ αρχίζει να ανακάμπτει μετά τα lockdown.

Όπως αναφέρει το Reuters, τον Απρίλιο άρχισαν να ανακάμπτουν και οι οικονομικές δραστηριότητες, ωστόσο ένα μεγάλο τμήμα στον τομέα των υπηρεσιών εξακολουθεί να βρίσκεται με εξαντλημένους ισολογισμούς.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Απρίλιο η μηνιαία δανειακή ροή στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης ήταν αρνητική 26,8 δισ. ευρώ, αντιστρέφοντας μεγάλο μέρος της αύξησης των 51,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και παρασύροντας το ποσοστό της ετήσιας αύξησης του νέου δανεισμού σε χαμηλό 14 μηνών, φτάνοντας το 3,2% μετά το 5,3% του προηγούμενου μήνα.

Η πτώση αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μετά την πτώση του 28,6% παγκοσμίως, τον Ιούνιο 2009, στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό προς τα νοικοκυριά, σημειώθηκε αύξηση από 3,3% στο 3,8%, ενώ ο ετήσιος ρυθμός προσφοράς χρήματος Μ3 μειώθηκε από το 10% τον προηγούμενο μήνα, στο 9,2%. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 9,5%.

Share.

Comments are closed.