• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»ΕΚΤ: «Σταθερή πορεία» για τα επιτόκια αλλά άγνωστο μέχρι πότε
Οικονομία

ΕΚΤ: «Σταθερή πορεία» για τα επιτόκια αλλά άγνωστο μέχρι πότε

31 Ιανουαρίου, 2023Updated:31 Ιανουαρίου, 2023Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αρέσκεται στο να χρησιμοποιεί την έκφραση «κρατάμε σταθερή πορεία» όταν αναφέρεται στις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά ορισμένοι αναλυτές δεν είναι τόσο σίγουροι πως η επιθετική σύσφιξη της νομισματικης πολιτικής της ΕΚΤ θα κρατήσει για πολύ ακόμα.

Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ξεκίνησε τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων πέρυσι με τέσσερις επιθετικές κινήσεις οι οποίες αποσκοπούσαν στη μείωση του καλπάζοντος πληθωρισμού. Οι αποφάσεις αυτές ώθησαν το επιτόκιο καταθέσεων από το -0,5% στο 2% μέσα σε λίγους μήνες.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει καταγράψει δύο συνεχόμενες μηνιαίες πτώσεις αν και συνεχίζει να βρίσκεται πολύ παραπάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Γι αυτόν το λόγο, πολλά από τα στελέχη της ΕΚΤ συνεχίζουν να παιανίζουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του αφηγήματος που προωθεί η Λαγκάρντ για «σταθερή πορεία».

Σύμφωνα με το CNBC, όμως, πολλοί είναι οι αναλυτές οι οποίοι αναρωτιούνται «ως πότε θα συνεχιστεί η στρατηγική αυτή;».
«Η αβεβαιότητα είναι αυξημένη όσον αφορά τις κινήσεις της ΕΚΤ μετά τον ερχόμενο Μάρτιο. Αρκετά “γεράκια” του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας τονίζουν πως οι αυξήσεις αυτές πρέπει να συνεχιστούν και το β’ τρίμηνο του έτους» τόνισε ο αναλυτής της UniCredit, Φραντσέσκο Μαρία ντι Μπέλα, προσθέτοντας πως «το μέγεθος των αυξήσεων αυτών θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού. Η μειωμένη πληθωριστική πίεση θα επιτρέψει, πιθανώς, τη χαλάρωση της αύξησης των επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης αντί για 50 τον Μάιο και τον Ιούνιο».

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, από την πλευρά του τόνισε πως η κεντρική τράπεζα δε θα πρέπει να δεσμευτεί από τώρα για συγκεκριμένες κινήσεις των επιτοκίων μετά τον Μάρτιο. Σημειωτέον πως οι αγορές εκτιμούν δύο αυξήσεις 50 μονάδων βάσης έκαστη τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον Νταβίντ Ονέγκλια, στέλεχος της TS Lombard «η δήλωση του Πανέτα υποδεικνύει ανασύνταξη των “περιστεριών” της ΕΚΤ, αν και τα “γεράκια” έχουν ακόμα το πάνω χέρι τουλάχιστον για τις δύο επόμενες συνεδριάσεις. Γι αυτό και το βασικό μας σενάριο υποδεικνύει δύο αυξήσεις 50 μονάδων βάσης έκαστη», προσθέτοντας πως «το πόσο η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της πέραν του Μαρτίου παραμένει άγνωστο. Πιστεύω πως τα επιτόκια θα αγγίξουν το 3,50% – 3,75% αλλά η στρατηγική της τράπεζας δε θα μπορέσει να αποκλίνει πολύ από αυτή της Fed. Αν οι ΗΠΑ εισέλθουν σε καθεστώς σοβαρότερης από την αναμενόμενη ύφεση και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκιά της δραματικά, η ΕΚΤ ενδέχεται να αναγκαστεί να περιορίσει τη σύσφιξή της γρηγορότερα».

Τα μακροοικονομικά δεδομένα της Ευρωζώνης, πάντως, παραμένουν σχετικά σταθερά, εάν κανείς αναλογιστεί την αναπτυξιακή προοπτική που υποδεικνύει ο δείκτης composite PMI.

Αυτό με τη σειρά του μειώνει την πιθανότητα πως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να περιορίσει τη σύσφιξή της νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά οι αναλυτές υπολογίζουν πως η αύξηση των επιτοκίων δε θα συνεχιστεί για πολύ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Capital Economics, Άντριου Κένινγκχαμ, «η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο, ενώ θα προχωρήσει σε αυξήσεις 25 μ.β. τον Μάιο και τον Ιούνιο. Έπειτα, θα κρατήσει τη νομισματική της πολιτική σταθερή μέχρι το β’ εξάμηνο του 2024».

Όσο για τις επερχόμενες ανακοινώσεις της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα ο Κένινγκχαμ τόνισε πως «οι δηλώσεις των μελών της ΕΚΤ θα έχουν hawkish τόνους και το Δ.Σ. θα ανακοινώσει πως θα πρέπει να κρατήσει σταθερή την πορεία του χωρίς να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα ποσοστά και ημερομηνίες».

featured ΕΚΤ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΓκαουτάμ Αντάνι: Πώς ένας πρώην… οδηγός ασθενοφόρου προσπαθεί να γονατίσει τον Ινδό μεγιστάνα
Next Article Τζακ ποτ στο Τζόκερ – Οι τυχεροί αριθμοί

Related Posts

Ακίνητα: Τα επόμενα επενδυτικά hot spots - Οι περιοχές που δίνουν υψηλές αποδόσεις

16 Ιουνίου, 2025

ΤτΕ: «Βλέπει» πληθωρισμό 2,5% το 2025 στην Ελλάδα - Πιέσεις από ενοίκια, έμμεσους φόρους και μισθούς

16 Ιουνίου, 2025

JP Morgan: «Βλέπει» ανάπτυξη 2,2% για την Ελλάδα το 2025 και 2% το 2026 - Ποντάρει στα ελληνικά ομόλογα

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.